Goedkeuring Deens parlement voor 6 GW nieuw windenergievermogen

| 25 juni 2020

Deens offshore windpark Anholt © Ørsted

In het kader van de klimaatwetgeving werd eerder deze week in het Deense parlement besloten om 6 GW aan nieuw windenergievermogen te ontwikkelen. Twee energie-eilanden en een offshore windpark moeten samen dit mogelijk maken.

Denemarken wil haar CO2 emissies tot en met 2030 met 70% reduceren ten opzichte van 1990. In 2050 wil het volledig geen netto CO2 meer uitgestoten. Om dit te bereiken heeft de Deense overheid een Climate Action Plan opgesteld. De 6 GW aan offshore windvermogen is hier onderdeel van.

De Deense overheid gaf groen licht voor de ontwikkeling van een offshore windpark met 1 GW vermogen in de Hesselo zone in het Kattegat, het zeegebied tussen Zweden en Denemarken. Dit windpark zal 2027 operationeel moeten zijn.

Energie-eilanden
De overige 5 GW moet worden gerealiseerd door 2 energie-eilanden in de Noordzee en Oostzee. Op het eiland Bornholm in de Oostzee zal een energie-eiland ontwikkeld worden met een vermogen van 2 GW. Daarnaast wordt een kunstmatig eiland in de Noordzee gebouwd. Deze moet in 2030 klaar zijn en 3 GW aan offshore wind verbinden. Op termijn zal het eiland 10 GW offshore wind aansluiten en elektriciteitsopslag en power-to-X huisvesten, evenals woningen, O & M-faciliteiten en HVDC-converters voor transmissie en interconnectoren.

Een consortium bestaande uit PensionDanmark, PFA en SEAS-NVE heeft al aangekondigd dat zij bereid zijn om in het kunstmatige eiland te investeren. In eerste instantie zal het om maximaal 50 miljoen Euro gaan. Ze willen het project financieren zonder financiële steun van de Deense overheid.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.