Japan stelt ambitieus doel voor offshore windenergie

| 25 januari 2021

Foto: Fukushima Forward

Japan wil in 2050 klimaatneutraal zijn. In het kader van deze doelstelling moet offshore windenergie een belangrijke rol spelen. Eind 2020 werd tussen de Japanse overheid (METI – Ministerie voor Economie en MLIT – Ministerie voor Infrastructuur, Verkeer en Toerisme) en vertegenwoordigers van de Japanse offshore industrie een plan goedgekeurd voor de ontwikkeling van offshore windenergie tot 2040.

Voor 2030 is het doel dat Japan dan over 10 GW aan offshore windenergievermogen beschikt. Vervolgens zou het vermogen tot 2040 verder moeten groeien naar 30 tot 45 GW. Daarbij is de doelstelling voor de kostprijs van offshore windstroom 7,1 Eurocent/kWh in 2030 en 6,3 Eurocent/kWh in 2035. De Japanse offshore industrie heeft zich tot doel gesteld om in 2040 een aandeel van 60% in de waardeketen te bereiken.

Na het reactorongeluk van Fukushima in 2011 heeft Japan zich wat duurzame energie betreft in eerste instantie op zonne-energie geconcentreerd. Eind 2019 was in het land ongeveer 60 GW aan PV-vermogen geïnstalleerd. In de schaduw van zonne-energie was de belangstelling voor windenergie beperkt. Eind 2019 was slechts 4 GW aan windvermogen geplaatst – uitsluitend op land.

Dit betekent dat offshore windenergie in het kader van de ambitieuze doelstelling nog volledig ontwikkeld moet worden. De onderliggende strategie hierbij is een aantrekkelijke binnenlandse markt voor offshore windenergie te creëren, investeringen en versterking van de binnenlandse toeleveringsketen te bevorderen, volgende generatie technologie te ontwikkelen en de internationale samenwerking gericht op de Aziatische markt te versterken.

Japan beschikt over een kustlijn van 39.000 km lengte. Ondiepe zeegebieden zijn rond de Japanse eilanden schaars. Vaak is de zee al enkele kilometers uit de kust 500 tot 1.000 m diep. Om deze reden zijn met name windturbines op drijvende funderingen geschikt. Daarnaast moeten de geplaatste offshore windturbines ook bestand zijn tegen tyfoons en zeebevingen.

Aanbestedingsrondes
In de zomer van 2019 werden 11 mogelijke ontwikkelingszones geselecteerd. Op dit moment lopen offshore windenergie – tenders voor vier locaties: drie bij Akita (noordwesten van het eiland Honshu) en één bij Choshi (ten oosten van het eiland Honshu). Het is de 2e offshore wind-aanbestedingsronde. Deze is geopend op 27 november 2020 en loopt tot 27 mei 2021. Deze tender is voor windturbines op vaste fundaties.

De eerste aanbesteding was voor een drijvend offshore windpark van tenminste 16,8 – 21 MW bij nabij Goto stad, Nagasaki Prefecture. De aanbesteding hiervoor liep van juni tot en met december 2020.  De winnaar wordt in juni dit jaar bekend gemaakt.

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.