Laatste heipaal voor Windpark Hanze geslagen

| 25 maart 2023

© Windpark Hanze

Begin deze week is de laatste heipaal geslagen voor Windpark Hanze in de gemeente Dronten in het noordoosten van Flevoland.

In het windpark komen in totaal 15 windturbines in 2 lijnen te staan: 9 windturbines komen langs de Hoge Vaart en 6 langs de Hondtocht. De eerste heiwerkzaamheden werden eind augustus 2022 opgestart. Eerst langs de Hoge Vaart en vanaf eind december langs de Hondtocht. In totaal werden er per fundatie 50 palen geslagen.

Twee weken geleden zijn ook de voorbereidingen voor de bouw van de betonnen torendelen gestart, meldt Windpark Hanze. Op de betonnen torens komen straks de windturbines van General Electric te staan. Het gaat om het type Cypress 6.0-164, met 164 meter rotordiameter, 166 meter ashoogte, een tiphoogte van 249 meter en een opgesteld vermogen van 6 MW.

Het totaal opgesteld vermogen van het windpark komt op 90 MW. Gezamenlijk leveren de windturbines naar verwachting 350.000 MWh per jaar op. Naar verwachting wordt het windpark begin 2024 volledig in gebruik genomen.

Vattenfall gaat de output van 78 MW afnemen onder een 15-jarige Power Purchase Agreement (PPA). Cargill, wereldwijde leverancier van voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten, neemt 2,9 terawattuur van Vattenfall af onder een 10-jarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA). Daarmee kan meer dan 90% van het elektriciteitsverbruik van Cargill in Nederland van duurzame stroom worden voorzien. De stroom van de twee andere turbines gaat rechtstreeks naar Waterschap Zuiderzeeland. Hiermee is hun elektriciteitsverbruik volledig verduurzaamd.

Initiatiefnemers

Windpark Hanze is een lokaal initiatief van 26 agrariërs, 180 lokale investeerders via Windshare Groen BV en Waterschap Zuiderzeeland. Windpark Hanze heeft 4 aandeelhouders: WPH Aangelanden BV, Waterschap Zuiderzeeland, Meeuwentocht BV en Windshare Groen BV. Het windpark is onderdeel van Windplan Groen.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.