Laatste ronde fonds Windpark Maasvlakte 2 van start

| 25 januari 2023

© Ballast Nedam

Eneco, in opdracht van Rijkswaterstaat, heeft op de rand van de tweede Maasvlakte Windpark Maasvlakte 2 gerealiseerd. Om een impuls te geven aan de natuur, de leefbaarheid en de bedrijvigheid in de omgeving van het windpark, heeft Eneco een fonds opgericht. De derde ronde van dit fonds dat projecten in de omgeving ondersteunt is onlangs van start gegaan.

Ondersteuning via het fonds, Windpark Maasvlakte 2 genaamd, vindt plaats in drie rondes. De eerste twee rondes hebben al plaatsgevonden. De eerste ronde was gericht op ondersteuning van projecten in de omgeving. Met bijdrages uit deze ronde kon bijvoorbeeld de webcam van Strandweer.nu op het gebouw van de Reddingsbrigade op de Maasvlakte worden vervangen, kon de Reddingsbrigade Rockanje een reddingscombinatie aanschaffen en ging natuurvereniging Hollandse Delta aan de slag om de Veldgentiaan in De Kleine Heveringen, onderdeel van natuurgebied Voornes Duin, terug te brengen.

In de 2e ronde kijken op dit moment wetenschappelijke organisaties naar maatregelen om vogelsterfte door windturbines te beperken.

3e ronde loopt tot en met 31 maart

De 3e en laatste ronde is onlangs van start gegaan en richt zich opnieuw op de omgeving van het windpark. Het gaat om ondersteuning van projecten die ten goede komen van de natuur, leefbaarheid en bedrijvigheid in de buurt van het windpark. Zowel personen als organisaties kunnen een bijdrage uit het fonds aanvragen voor hun project. Een project moet betrekking hebben op een plek in de omgeving van het windpark of een groep mensen die daar regelmatig (ook) komt. Het project moet altijd in het algemeen belang zijn en de aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het realiseren van zijn of haar project. De toegekende bijdrage wordt achteraf, na realisatie van het project, betaald. De initiatieven voor deze aanvraagronde kunnen tot en met 31 maart 2023 ingediend worden. Meer info op de website van het windpark.

Windpark Maasvlakte 2

Windpark Maasvlakte 2 bestaat uit 12 windturbines op de zachte zeewering (op het strand) en 10 windturbines op de harde zeewering. De Deense windturbinefabrikant Vestas leverde in totaal 13 V162-6.0 MW-turbines en 9 V117-4.2 MW-turbines in 4,3 MW-bedrijfsmodus. Ballast Nedam was verantwoordelijk voor de bouw van de fundaties voor de windturbines. De aannemer rondde de bouw van de fundaties begin september af. Eind oktober 2022 werd ook de laatste windturbine geplaatst. Wanneer het windpark volledig operationeel is, zullen de 22 windturbines samen jaarlijks 416 GWh aan groene stroom opwekken.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.