Nederland hekkensluiter in EU in aandeel hernieuwbare energie in energiegebruik 2018

| 25 januari 2020

©Eurostat

In 2018 was het aandeel hernieuwbare energie in het bruto eindgebruik van energie in de Europese Unie 18%. Dit meldt het Europese statistiekenbureau Eurostat. Nederland is wederom onderaan de lijst terug te vinden.

In 2017 was het aandeel hernieuwbare energie 17,5 %. De EU heeft een doel gesteld van 20% hernieuwbare energie aandeel in 2020 en minimaal 32% in 2030.

Twaalf van de 28 lidstaten hebben al hun nationale doelstellingen bereikt of overschreden. Zweden, dat als enige lidstaat meer dan de helft van haar totale energiegebruik (54,6%) uit hernieuwbare energiebronnen haalt, is hierbij koploper. Het wordt in de toplijst gevolgd door Finland (41.2%), Letland (40.3%), Denemarken (36.1%) en Oostenrijk (33.4%).

Nederland blijft nog steeds achterlopen en staat zelfs onderaan de lijst, met een hernieuwbare energie aandeel van slechts 7,4 %. Naast dat Nederland het kleinste aandeel hernieuwbare energie van de lidstaten toont is het ook nog eens het verst verwijderd (6,6 procentpunten) van haar eigen nationale doelstelling van 14% in 2020. Eerder kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al met de conclusie dat deze doelstelling niet gehaald gaat worden.

Met alle goedgekeurde projecten die de komende jaren gebouwd en operationeel worden lijkt de doelstelling voor 23 (16%) wel meer realistisch. Zo wordt op het gebied van wind op dit moment aan een aantal grote windparken op zowel land als zee gewerkt die volgens de planning voor of in 2023 operationeel zijn. Op zee zijn dit de windparken Borssele 1+2 en 3+4, Hollandse Kust Zuid, Hollandse Kust Noord en Windpark Fryslan. Op land zijn dit o.a. Windpark Wieringermeer, Windpark De Drentse Monden en Oostermoer en Windpark Zeewolde.

Rekenmethode
Het aandeel hernieuwbare energie in het uiteindelijke totale bruto energiegebruik in de lidstaten van de Europese Unie is sinds 2004 beschikbaar. Toen was het aandeel 8,5 %. De statistieken voor elk land worden berekend op basis van specifieke rekenmethodes die zijn opgesteld in de Directive 2009/28/EC (promotie van het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen) en de Commission Decision 2013/114/EU dat richtlijnen geeft voor het berekenen van hernieuwbare energie uit warmtepompen en overige warmtepomp technologieën. Meer info kan teruggevonden worden in de SHARES Tool Manual van de Europese Commissie.

Tags: , , , ,

Category: Groene energie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.