Onderzoek nodig naar hoogspanningslijn Zeeland ivm komst windpark Borssele

| 25 januari 2016
 
Om stroom van het toekomstige offshore windpark Borssele via de Westerschelde af te voeren naar Rilland is nader onderzoek nodig. Radio 1 zendt a.s. zondag een programma uit over plannen betreffende een nieuw hoogspanningslijn door Zeeland. Documentaire-maakster Marjolein Van Pagee deed onderzoek naar plannen voor een nieuw 380 kV-lijn. Het ministerie van EZ en TenneT wil dit voorjaar een definitief plan ter inzage leggen. Zeeland geeft de voorkeur aan een ondergrondse variant, maar dat is geen optie aldus Kamp. De kans op stroomuitval is te groot.
 
Om vanaf 2019 stroom van de twee offshore windparken af te voeren is er een nieuw hoogspanningslijn nodig. Volgens de ZMF zou dat kunnen door de huidige hoogspanningsleiding op te waarderen en de stroom van het windpark via een kabel door de Westerschelde naar Rilland af te voeren. Dan zou de bouw van zestig meter hoge masten in het Zeeuwse landschap niet nodig zijn.

Over de onmogelijkheid om een deel van de hoogspanningsleiding op land ondergronds aan te leggen bestaan wetenschappelijke rapporten, aldus Van Pagee, maar over een alternatief door zee is geen serieus onderzoek met verifieerbare antwoorden voorhanden.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.