Ørsted en CIP trekken samen op voor de ontwikkeling van 5,2 GW in Denemarken
Het Deense energiebedrijf Ørsted en pensioenfonds Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) zijn een 50/50 partnerschap aangegaan voor de ontwikkeling van ongeveer 5,2 GW offshore wind in Denemarken, in het kader van de ‘open-door’ regeling in Denemarken.
Het gaat om vier projecten. De projecten zijn “Vikinge Banke” (1,1 GW) en “Jyske Banke Nord” (1,1 GW) in de Noordzee, en “Bornholm Bassin Syd” (1,5 GW) en “Bornholm Basin Øst” (1,5 GW) in de Oostzee. Samen komen de projecten overeen met meer dan het dubbele van de huidige geïnstalleerde offshore windcapaciteit van Denemarken. De offshore windparken zullen worden aangelegd zonder steun van de Deense belastingbetaler en zullen aanzienlijk bijdragen tot groei en werkgelegenheid in Denemarken.
Het partnerschap tussen Ørsted en CIP omvat de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de offshore windparken en de bijbehorende transmissiemiddelen. Volgens het partnerschap kunnen de ‘open-door’ projecten een Deens Power-to-X bolwerk creëren door zo snel mogelijk grootschalige hernieuwbare elektriciteit te leveren, met als streefdatum 2027/2028 indien haalbaar.
Power-to-X
De zware industrie en het zware vervoer hebben nieuwe oplossingen nodig om hun koolstofuitstoot te verminderen. Volgens het partnerschap is er een groot potentieel om de stroom rechtstreeks te gebruiken voor Power-to-X, waardoor regionale centra voor grootschalige productie van hernieuwbare waterstof of groene brandstoffen mogelijk worden. Deze hernieuwbare waterstof kan dan worden ingevoerd in de internationale waterstofinfrastructuur die in Noord-Europa op de tekentafel ligt, waardoor de Deense Noordzee- en Oostzeeregio’s internationale groeicentra voor de productie van hernieuwbare energie worden. Dit moet leiden tot een grotere energieonafhankelijkheid en tot een grotere koolstofreductie tegen 2030.
Ørsted en CIP zien ook mogelijkheden voor de ‘open-door’ projecten om de richting te helpen bepalen voor een uitbouw van offshore wind die rekening houdt met de natuur, het klimaat en lokale gemeenschappen, en tegelijkertijd bijdraagt aan de nationale economie.
Daarnaast hopen de partijen dat de projecten kunnen worden gebouwd vóór en parallel met de projecten in de overheidsaanbestedingen, zodat de offshore windindustrie zicht heeft op nieuwe projecten en een stabiele pijplijn, wat zal zorgen voor duurzame groei in de toeleveringsketen.
Het partnerschap is afhankelijk van de goedkeuring van de fusie, die vóór eind 2022 wordt verwacht. Bron: Ørsted
Category: Wereldwijd