Ørsted en pensioenfonds ATP nemen samen deel aan tender Deens energie eiland

| 25 april 2021

Orsted en ATP doen mee aan de tender voor Deens energie eilandHet Deense energiebedrijf Ørsted zal in samenwerking met het Deense pensioenfonds ATP een bod uitbrengen in de tender voor het energie eiland in de Deense Noordzee. Begin 2023 zal de winnaar bekend worden gemaakt.

De Deense overheid besloot in februari j.l. in 2022 een tender uit te schrijven voor de bouw en exploitatie van het wereldwijd eerste energie eiland. Het geplande energie eiland zal in de eerste uitbouwfase even groot zijn als 18 voetbalvelden (oppervlakte van ca. 350 bij 350m). Daarmee is het eiland geschikt om de productie van offshore windturbines van 3 GW vermogen te verwerken.

In volgende fases zal het eiland groeien naar een oppervlakte van 64 voetbalvelden (oppervlakte van ca. 680 bij 680m) om de productie van 10 GW offshore windenergievermogen aan te kunnen. T/m de uitbouwfase naar 10 GW vermogen van de windparken en het eiland zijn de investeringskosten geraamd op 28 miljard Euro.

Het eiland zal naast de verbinding met het Deense E-net ook ook gekoppeld worden met de E-netten van andere landen. De locatie van het eiland is gepland in de Noordzee op hoogte van de plaats Thorsminde met een afstand van minimaal 80 km van de kust.

51% van de aandelen van het eiland zullen in handen komen van de Deense overheid. Voor de resterende 49% worden particuliere investeerders gezocht.

Naast de functie van distributiecentrum voor de opgewekte windstroom wordt het eiland ook voorzien van akkus voor de opslag van elektriciteit en elektrolyse apparatuur voor de productie van groene waterstof.

In 2026 zal de bouw van het eiland beginnen. De eerste uitbouwfase zou in 2033 klaar moeten zijn. Bron: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.