Ørsted verkoopt resterende belang van 25% in London Array offshore windpark

| 25 juli 2023

Ørsted heeft een overeenkomst getekend met fondsen beheerd door Schroders Greencoat, een wereldwijde gespecialiseerde vermogensbeheerder die zich richt op duurzame energie-infrastructuur activa, om haar resterende 25% minderheidsbelang in het London Array Offshore Windpark in het Verenigd Koninkrijk af te stoten.

© London Array Limited

De totale waarde van de transactie bedraagt GBP 717 miljoen (rond de 833 miljoen EUR). London Array heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 630MW en werd in 2013 commercieel operationeel. Ørsted was oorspronkelijk voor 50% eigenaar van het project. In 2014 verkocht het energiebedrijf een eerste belang van 25% in London Array aan CDPQ. Ørsted heeft geen O&M verantwoordelijkheid bij London Array, en aangezien het bedrijf slechts een minderheidsbelang heeft, beschouwt Ørsted het actief als niet-strategisch. De overige aandeelhouders in London Array zijn RWE (30%), Caisse de dépôt et placement du Québec (25%) en Masdar (20%).

Ørsted blijft de grootste speler op het gebied van offshore windenergie in het Verenigd Koninkrijk, waar het bedrijf meer dan 5GW aan capaciteit beheert en een ontwikkelingspijplijn heeft met onder andere het Hornsea 3-project van 2,8 GW, ’s werelds grootste offshore windpark, en het Hornsea 4-project waarvoor medio juli toestemming is verleend.

De transactie wordt naar verwachting eind juli afgerond. De winst uit de transactie zal deel uitmaken van ‘EBITDA uit nieuwe samenwerkingsverbanden’. Het bedrijf geeft aan dat de opbrengsten van de verkoop zullen bijdragen om zijn investeringsprogramma van DKK 475 miljard tegen 2030 te helpen financieren. Het bedrijf zegt zich te blijven inzetten voor de Britse offshore windmarkt en aanzienlijke investeringen zal blijven doen in de duurzame transformatie van het land, zowel onshore als offshore. Bron: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.