Partnercontent: Zo verdeelt Duitsland groene stroom

| 25 oktober 2019

Wat is nu beter? Windparken netjes verdelen over alle regio’s van een land of windparken aanleggen waar zij het meeste opbrengen om vervolgens die miljoenen aan kW te transporteren? Dat was de vraag waar Duitsland een antwoord op moest vinden.

De ‘groene’ mijlpalen van Duitsland
Uiteindelijk besloten zij dat de tweede oplossing het meest voor de hand lag. Een van de plaatsjes die deze beslissing aan den lijve ondervond, is Willmersdorf. Dit pittoreske dorpje wordt getekend door een futuristische horizon, waarbij de rotorbladen van de windturbines gestaag hun rondjes draaien. Ook de aanwezigheid van de zonnepanelen kan niet onopgemerkt blijven. Het Energiebedrijf EnBW heeft zelfs al plannen klaarliggen om dit tien hectare grote zonnepark uit te breiden naar 220 hectare, waarmee het terecht als het grootste zonnepark van Duitsland bestempeld zal worden. Eerder al bereikte EnWB een ‘groene’ mijlpaal door een offshore windpark Hohe See aan te leggen.

Vooruitgang in kaart gebracht
Dat er zoveel windmolens en zonnepanelen in de omgeving van Willmersdorf neergezet zijn, is niet geheel willekeurig. Zo lijkt het een Duitse tendens te zijn geworden dat de Energiewende in het noorden en oosten van Duitsland met rasse schreden vooruitgang boekt, terwijl het zuiden en het westen er op hun gemak achteraan hobbelen.

Alles eerlijk delen
Zo zullen de Noordoostelijke deelstaten, in de nabije toekomst een teveel aan groene stroom hebben, terwijl de zuidelijke en westerse bewoners van Duitsland op het gebied van groene stroom ‘honger lijden’. Niet eerlijk, want ook in het zuiden raadplegen mensen de online energievergelijker en doordat burgers steeds meer milieubewust worden, moeten zij natuurlijk ook de mogelijkheid hebben om voor groene stroom te kiezen tegen een goede prijs. Er moest dus een oplossing verzonnen worden om ervoor te zorgen dat de stroom gestuurd wordt naar de plaatsen waar het daadwerkelijk nodig is. Aangezien er niet voldoende kabels zijn om die overtollige groene stroom van noord naar zuid te transporteren, zal er een snelle omschakeling moeten plaatsvinden. Op dit moment staat het plaatsen van drie nieuwe kabels op de planning voor het eind van 2025. Volgens experts zullen deze niet afdoende zijn om al de gewenste groene stroom te transporteren. Er zullen dus in ieder geval twee extra kabels bij moeten komen.

In het noorden is het beter
In totaal lopen de geschatte kosten op tot 52 miljard euro. Toch is deze oplossing volgens de Duitse staat voordeliger dan dat de groene stroomopwekkers evenredig verdeeld worden. Niet alleen waait het in het noorden harder, maar de grond is daar goedkoper en minder verkaveld. Toch zal straks heel Duitsland op een energievergelijker groene stroom kunnen vinden voor een goede prijs, dankzij een nieuw stroomnet in de toekomst.

Tags: ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.