Promotieonderzoek verklaart opslag overbodig

| 25 februari 2009

Morgen verdedigt Bart Ummels zijn proefschrift over de grootschalige netinpassing van windenergie ter promotie als technisch bestuurskundige aan de TU-Delft. Stelling 2 van de 10 luidt: “Interconnectiecapaciteit is een betere oplossing voor de inpassing van windenergie dan energie-opslag.” Dat is ook heel kort samengevat een resultaat van de simulatiestudie. 

De studie bevat in feite het moeilijke antwoord op de zo eenvoudige stelling van veel tegenstanders van windenergie: als het niet waait heb je geen stroom en er moet dus altijd evenveel reservevermogen als windvermogen worden bijgebouwd. De studie laat zien (nogmaals, want ook in het buitenland is het meermalen aangetoond) dat het onzin is.

Ook is er in geen jaren een extra opslagsysteem nodig om de wisselvalligheid van het windaanbod te compenseren. Als een kerncentrale van 1.000 MW binnen 2 minuten uitvalt heeft die kerncentrale een probleem “maar de “Europese regelneven” kunnen nu al binnen een halve minuut het wegvallen van 3.000 MW bijregelen, zonder gevolgen voor de stabiliteit”, zegt Ummels in een uitstekend leesbare samenvatting van het onderzoek in De Ingenieur.

Bart Ummels bij TU-Delft
Fraaie samenvatting van Bart Ummels bij OliNo plus antwoord op vragen

Category: Netaanpassing Subsidie

Reacties zijn gesloten.