SSE Renewables wil Den Helder als O&M hub bij succesvolle deelname aan Hollandse Kust West tender

| 25 april 2022
SSE Renewables wil Den Helder als O&M hub bij succesvolle deelname aan Hollandse Kust West tender

Bron: Port of Den Helder

De Britse ontwikkelaar van offshore windparken SSE Renewables heeft de intentie om bij een succesvolle uitslagen van de Hollandse Kust West tender, de komende jaren vele miljoenen te investeren in Den Helder en omgeving om hier de onderhoudshub te maken van waaruit het zijn activiteiten in Nederland gaat uitvoeren.

Naast een operationeel centrum in de Port of Den Helder voor de bouw en het onderhoud van windparken, wil SSE Renewables ook investeren in onder meer een innovatief waterstofproject en samenwerkingsprojecten met lokale onderwijsinstellingen.

Hollandse Kust West tender

Het bedrijf neemt momenteel deel aan de aanbestedingen van de windparken Hollandse Kust West. Als onderdeel van die aanbesteding werkt SSE Renewables onder meer samen met Microsoft en Avanade om voor de Nederlandse kust ’s werelds grootste digitale onderzoeksproject naar de impact van windparken op het omliggende ecosysteem op te zetten.

Als SSE Renewables succesvol is in de aanbesteding, dan zal het bedrijf vanuit Den Helder gaan opereren. SSE Renewables heeft inmiddels een bedrijfsruimte gehuurd in het gebouw van de voormalige visafslag.

Schepen op waterstof

Het bedrijf wil de schepen die het windpark gaan onderhouden laten varen op waterstof. Om een stabiele voorraad aan groene waterstof ter beschikking te hebben, wil SSE Renewables zelf groene waterstof gaan produceren in de haven van Den Helder. De waterstof die overblijft wil het bedrijf beschikbaar maken voor lokale initiatieven in Den Helder. Op deze manier kan een lokale waterstof hub ontstaan met veel potentie voor groei.

Dennis Breugelmans, Project Director, International Markets SSE Renewables: “Wind op zee speelt een belangrijke rol in de verduurzaming, en draagt bij aan de wens om minder afhankelijk te worden van geïmporteerd aardgas. Nederland is een toonaangevende offshore windmarkt in Europa en heeft enorme groeipotentie. Wij zien Den Helder als een ideale locatie voor de ontwikkeling van windmolenparken op zee en we zijn van plan om serieus te investeren in deze interessante gemeente. Wij zien zeer uit naar samenwerking met lokale en provinciale partijen in de komende periode.”

Investeren in onderwijs

Om in te spelen op het tekort aan arbeidskrachten wil SSE Renewables vanaf komend jaar ook actief gaan samenwerken met onderwijsinstellingen in de regio Den Helder. Het bedrijf wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van praktijkgericht onderwijsmateriaal, zal stageplaatsen beschikbaar stellen en hoopt uiteindelijk ook studenten een baan te kunnen bieden in deze sector.

Odilon Romero, Directeur Bedrijfsopleidingen van Onderwijsgroep Noordwest-Holland (VONK): “De komst van SSE Renewables, als nieuwe speler in de lokale offshore-industrie te Den-Helder, biedt onderwijsinstellingen, scholieren en studenten in de regio Noord-Holland mooie kansen. Innovatieve onderwijsspecialisaties en bijhorende investeringen in de zogeheten ‘renewables energy’ (deel)sector, geven een mooie en unieke stimulans voor banengroei in onze regio. Als vooruitstrevende kennisinstelling hebben wij nu dé mogelijkheid om samen met SSE Renewables toegepast en innovatief (maatwerk)onderwijs te ontwikkelen. Tevens kan SSE Renewables ons interessante stageplekken aanbieden, wat in de toekomst kan leiden tot duurzame banen in deze jonge groeisector”.

De plannen van SSE Renewables sluiten ook goed aan bij de ambitie die Port of Den Helder heeft.

Jacoba Bolderheij, CEO van Port of Den Helder: “Port of Den Helder faciliteert en stimuleert windpartijen en de bijbehorende supply chain om vanuit een vaste vestigingsplaats in Den Helder te opereren. Met het oog op de uitrol van de parken de komende jaren, biedt de haven van Den Helder een centrale locatie voor logistieke operaties gerelateerd aan deze offshore windparken. Wij zien er echt naar uit om onze propositie als pitstop haven voor de offshore verder uit te bouwen in deze sector en zullen de komst naar Den Helder van alle windoperators en de keten daaromheen, dan ook met veel energie en enthousiasme faciliteren.”

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.