Taiwan’s grootste offshore windparken Greater Changhua 1 en 2a in bedrijf genomen

| 25 april 2024

Deze week zijn de offshore windprojecten Greater Changhua 1 en 2a in bedrijf genomen. Met een totaal vermogen van 900 MW zijn het momenteel de grootste offshore windprojecten in Taiwan en in de APAC regio.

De offshore windparken Greater Changhua 1 en 2a liggen 35-60 km uit de kust van Changhua County.
Het 605,2 MW offshore windpark Greater Changhua 1 is gezamenlijk eigendom van Ørsted (50%) en Mercury Taiwan Holdings, een consortium van CDPQ, een wereldwijde investeringsgroep, en Cathay PE, met een gecombineerd eigendomsbelang van 50%. De 294,8 MW Greater Changhua 2a is 100% eigendom van Ørsted.

Ørsted begon in maart 2021 met de bouw op zee en kondigde onlangs de succesvolle installatie aan van alle 111 Siemens Gamesa SG 8.0-167 DD windturbines, die nu duurzame energie leveren aan het elektriciteitsnet van Taiwan.

Greater Changhua 1 herbergt het eerste pilotproject ter wereld, ReCoral by ØrstedTM, een project dat wil onderzoeken of offshore windturbinefunderingen een nieuw thuis kunnen bieden voor koralen.

Bij de bouw van de windparken zijn verschillende Nederlandse bedrijven betrokken geweest, waaronder  Heerema, Van Oord, Mammoet, SMST.

Greater Changhua offshore wind zone

De windparken maken deel uit van Ørsted’s Greater Changhua offshore wind zone, die ook Greater Changhua 2b, Greater Changhua 3 en Greater Changhua 4 omvat. De zone heeft een gezamenlijke capaciteit van ongeveer 2,4 GW. Alleen al Greater Changhua 1 en 2a kunnen genoeg hernieuwbare energie produceren om het equivalent van één miljoen Taiwanese huishoudens per jaar van stroom te voorzien.

Ørsted is momenteel bezig met de bouw van zijn volgende grootschalige project, de 920 MW Greater Changhua 2b en 4 offshore windparken. Samen met het eerste commerciële offshore windpark van Taiwan, Formosa 1 (128 MW), exploiteert en bouwt Ørsted bijna 2 GW offshore windcapaciteit in Taiwan.

De openingsceremonie vond plaats in de operationele en onderhoudshub van Ørsted in de haven van Taichung en werd bijgewoond door verschillende overheidsvertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de windparkeigenaren, lokale leveranciers en financiële instellingen. De dag voor de inhuldiging kondigde Ørsted zijn casestudy ‘Green energy for Taiwan, powered by people’ over de offshore windparken Greater Changhua 1 en 2a aan. Bron: Ørsted

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.