Taiwan’s grootste offshore windpark levert eerste stroom

| 25 april 2022
Taiwan’s grootste offshore windpark levert eerste stroom

Foto: Ørsted/Lester Hsu

Volgens het Deense energiebedrijf Ørsted, de ontwikkelaar van het grootste Taiwanese offshore windpark Greater Changhua 1&2a, heeft het windpark de eerste stroom opgewekt. In het windpark komen 111 Siemens Gamesa offshore windturbines van het type SG8.0-167DD te staan.

De locatie van Greater Changhua 1&2a is 35 – 60 km uit de kust van Changhua County aan de westkust van Taiwan. Eind 2022 zullen alle windturbines met 8,0 MW vermogen, 167 m rotordiameter en Direct-Drive aandrijfsysteem geplaatst zijn. Het park zal dan een opgesteld vermogen van 888 MW hebben.

Ørsted is in 2017 in Taiwan begonnen met de bouw van de eerste fase van 8 MW van het offshore windpark Formosa1. In 2019 werd in een tweede fase het vermogen verhoogd naar 128 MW. De locatie van Formosa 1 ligt 2 – 6 km uit de kust van Miaoli County in het Noordwesten van Taiwan. Formosa 1 is het eerste grootschalige offshore windpark van Taiwan. Ørsted is de grootste aandeelhouder met 35%.

Naast de operationele offshore windpark Formosa 1 en de in de bouwfase verkerende offshore windpark Greater Changhua 1&2a heeft Ørsted in Taiwan nog een aantal offshore windparken in de ontwikkelfase.

In juni 2018 ontving Ørsted de bouwvergunning voor het offshore windpark Greater Changhua 2b&4. Met de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) werd in 2020 een Power Purchase Agreement (PPA) voor de opbrengst van deze windpark afgesloten. Greater Changhua 2b&4 zal in 2026 operationeel zijn. Voorwaarde voor realisatie is de definitieve investeringsbeslissing van Ørsted en dat voldoende capaciteit voor de aansluiting op het E-net beschikbaar is.

Ørsted is begonnen met de Environmental Impact Assesment (EIA) studies van de offshore projecten Xu Fang 1,2&3  en Wo Neng 1&2. De locatie van Xu Fang1,2&3 met een geraamd vermogen van 2,1 GW ligt 37 – 62 km uit de kust van Changhua County.

Wo Neng’s1&2 locatie met een geraamd vermogen van 3 GW ligt 42 km uit de kust van Taichung. Met deze geplande projecten en het 570 MW Greater Changhua 3 project, waarvoor Orsted al de goedkeuring voor de EIA – studie heeft ontvangen, wil Ørsted een actieve rol spelen bij de komende vaststelling van het Offshore Wind Energy Zonal Development Plan van Taiwan.

Als wereldwijd grootste exploitant van offshore windenergie heeft Ørsted meer dan 1 600  offshore windturbines in bedrijf met een totaal vermogen van 7,6 GW. Daarnaast heeft Ørsted offshore windparken in de bouwfase met een gemeenschappelijk vermogen van 3,4 GW. Ørsted’s doelstelling is om 2030 over 30 GW offshore windenergievermogen te beschikken.

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.