Van Oord installeert innovatieve suction-bucket-funderingen

| 25 juli 2018

Bij offshore windpark Deutsche Bucht (van Canades energiebedrijf Northland Power) zullen door Van Oord voor het eerst innovatieve suction-bucket funderingen worden geïnstalleerd. Afgelopen week is de financiering voor 2 pilot-windturbines rond gekomen. Dat maakte de  Northland Deutsche Bucht GmbH bekend.

Op het project wordt een nieuw type fundatie getest, de zogenaamde Mono Bucket en voorzien van een 8.4 MW turbine. Aanvullend op het Balance of Plant contract voor het windpark zal Van Oord ook verantwoordelijk zijn voor de  productie en installatie van deze Mono Bucket funderingen.

Het wordt het eerste windpark waarbij dit nieuwe type fundering  wordt uitgetest. De Mono Bucket fundering bestaat uit een stalen cilinder, de ‘suction-bucket’ genaamd, waarop een schacht is
gemonteerd. Daarop worden een transitiestuk en een windturbine van 8,4 MW geïnstalleerd.

 

Het voordeel van de suction-bucket-constructie is dat de suction-bucket door middel van zijn eigen gewicht en een vacuüm stevig in de zeebodem wordt verankerd. Hierdoor hoeven er geen monopiles te worden geheid, zodat er geen maatregelen tegen geluidsoverlast hoeven te worden genomen, zoals bellenschermen.

Dit heeft duidelijke milieuvoordelen, zoals minder verstoring voor de bruinvissen. Daarnaast kan de Mono Bucket aan het einde van zijn levensduur volledig van de zeebodem worden verwijderd. Het windpark Deutsche Bucht zal in totaal 33 windturbines omvatten, waarvan 31 op monopiles en twee op Mono Buckets.

 

Het moet een vermogen gaan leveren van 269 MW, voldoende om circa 328.000 huishoudens per jaar van groene stroom te voorzien. De offshore-constructiewerkzaamheden voor het windpark gaan naar verwachting deze zomer van start. De Mono Bucket funderingen worden in het tweede kwartaal van 2019 geïnstalleerd. De planning is dat het windpark in de tweede helft van 2019 in gebruik wordt genomen.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.