Van Oord plaatst eerste monopile in Baltic Eagle Offshore Windpark

| 25 april 2023
Van Oord’s heavy-lift installatieschip Svanen heeft de eerste van 50 monopiles geïnstalleerd voor het Baltic Eagle offshore windpark dat op 30 kilometer ten noordoosten van het Duitse eiland Rügen wordt gebouwd.

Bron: Van Oord

Naast het transport en de installatie van de windturbinefunderingen is Van Oord verantwoordelijk voor de levering, het transport en de installatie van circa 70 kilometer inter-array kabels.

Installatiemethode

De installatiestrategie voor de funderingen is gebaseerd op het feederconcept, waarbij de funderingen naar de Svanen op de offshore installatielocatie worden gedreven. De monopiles worden naar de locatie vervoerd vanuit EEW in Rostock, Duitsland. Eenmaal aangekomen tilt de Svanen ze rechtop. Na nauwkeurige positionering door de grijper begint het heien. Van Oord is begin maart al begonnen met het transport van de transitiestukken (TPs) vanuit de haven van Aviles in Spanje naar de Van Oord site in de haven van Mukran in Duitsland. Het is de bedoeling dat de transitiestukken in het tweede kwartaal worden geïnstalleerd. Later dit jaar zullen Van Oord’s kabellegschip Nexus en trencher Dig-It worden ingezet om de inter-array kabels te installeren en te begraven.

De Svanen is al vertrouwd met de omstandigheden van de Oostzee. Het schip heeft de overgrote meerderheid van de monopiles in de Oostzee geïnstalleerd.

Baltic Eagle

Het Baltic Eagle offshore windpark beslaat een gebied van 40 vierkante kilometer. In dit gebied worden in totaal 50 windturbines van het type  geïnstalleerd. Samen hebben zij een opgesteld vermogen van 476 MW.  Baltic Eagle offshore windpark zal naar verwachting eind 2024 volledig operationeel zijn. Het windpark is een project van de Spaanse ontwikkelaar Iberdrola.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.