Windmolens Rouveen worden vervangen door 3 MW windturbines

| 25 oktober 2014
Een drietal windmolens bij Rouveen die er vanaf 2003 staan, (118.000 draai-uren) gaan plaats maken voor nieuwe windturbines. Het bedrijf Hopieve (voorheen Spoorwind) heeft een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Dit is nodig omdat de huidige aan het eind van hun economische levensduur zijn.
De nieuwe molens leveren straks ruim 50 procent meer energie op in vergelijking met de huidige exemplaren. Ook de infrastructuur krijgt een update, want meer stroom betekent ook dat een verbeterd doorvoersysteem naar het elektriciteitsnet nodig is.

In plaats van turbines van 2 megawatt kunnen er nu molens van 3 megawatt worden gebouwd. Maar ook de techniek is de afgelopen jaren flink vooruit gegaan. Betere vormgeving van de bladen en een nieuw binnenwerk leveren met dezelfde omvang en dezelfde wind veel meer op. De nieuwe molens verschillen in uiterlijk bijna niks van de huidige exemplaren die inclusief wieken 126 meter hoog zijn. “De leek ziet geen verschil”, zegt Johan van Reel die samen met Peter Hol, Peter Lier en Gert van der Veen eigenaar is van de drie molens.

De bouwaanvraag ligt nu bij de gemeente Staphorst, die deze intern eerst moet beoordelen op compleetheid en wettelijke randvoorwaarden. Als dat compleet is, komt alles ter inzage te liggen en moet de hele aanvraagprocedure weer worden doorlopen. Dan is ook inspraak mogelijk. Al met al kan het wel enkele jaren duren voordat de huidige molens neergehaald worden en de nieuwe er staan.

Getriebelose Siemens-Windturbine der 3-Megawatt-Klasse / Siemens direct drive wind turbine in 3 MW-class

Klik hier voor meer informatie.

Bron: De Stentor

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Onshore windparken, Slopen, Wereldwijd, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.