Windpark Zeewolde maakt afronding financiering en turbinecontract bekend

| 25 juni 2020

Windpark Zeewolde B.V. kondigde vandaag aan dat het de financiering rond heeft voor Windpark Zeewolde in de provincie Flevoland. Het sloot daarnaast een contract met Vestas om de in totaal 83 windturbines te leveren. In totaal heeft het windpark straks een vermogen van 322 MW en zal daarmee het grootste Nederlandse windpark op land zijn.

Windpark Zeewolde B.V., een unieke samenwerking van meer dan 200 lokale boeren, inwoners en ondernemers, bouwt aan de rand van Zeewolde, vlakbij het IJsselmeer, op een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer het windpark Zeewolde.

Het betreft een herstructureringsproject waarbij meer dan 200 turbines windturbines worden vervangen door modellen die bijna driemaal meer energie zullen genereren. Het project kreeg in december 2018 groen licht. In juni 2019 werd de eerste windturbine afgebroken.

Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, Algemeen Directeur van Windpark Zeewolde B.V. “In oktober 2019 zijn we al begonnen met de bouw van het onderstation en de infrastructuur. Dit was mogelijk door de eigen financiering van onze gemeenschap. Dit toont het vertrouwen en de ondernemersgeest van onze gemeenschap. Met Vestas en Rabobank kunnen we nu beginnen met de bouw van de turbines.”

Rabobank
De financiering van het windpark wordt verstrekt door de Rabobank. De Rabobank zal voor de bouw van het project zowel een achtergestelde lening als de projectlening (circa EUR 500 miljoen) verstrekken.

Pieter Plantinga, Executive Director Project Finance bij Rabobank: “Het financieren van een windpark van deze omvang vergt een maandenlange inspanning van alle betrokkenen. Maar het is het waard, want dit project is een cruciale stap in het behalen van de doelen van het Nederlandse Klimaatakkoord. Dat de omgeving Zeewolde in de opbrengst van dit park mee kan profiteren is een pluspunt en past bij ons als coöperatieve bank.”

Vestas
Vestas gaat maatwerk leveren dat bestaat uit turbinevarianten van de 2 MW- en 4 MW-platforms en een 20-jarig Active Output Management (AOM 5000) onderhoudscontract. Hierdoor wordt de jaarlijkse energieproductie gemaximaliseerd en voldaan aan lokale regelgeving.

Nils de Baar, President van Vestas Noord- en Centraal-Europa: “Door gebruik te maken van op maat gemaakte windenergieoplossingen met de laagste gestandaardiseerde energiekosten, zal dit project, waarbij meer dan 90% van de gemeenschap die in projectgebied woont en zich heeft verenigd als aandeelhouders, de jaarlijkse energieproductie bijna verdrievoudigen.”

De initiatiefnemers maakten in april 2019 nog bekend dat ze gekozen hadden voor windturbines van het Duitse windturbinefabrikant Enercon dat in zwaar noodweer zit.

Tijdslijn
De bouw van de windturbines start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. Het volledige park zal in 2022 gereed zijn en het wordt het grootste onshore windpark van Nederland en het grootste community-windpark in Europa.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.