Zonnepark geen alternatief voor windpark Veenkolonien

| 25 januari 2016
 Gedeputeerde Tjisse Stelpstra vertelde tegen RTV Drenthe dat het plan om een zonnepark te realiseren i.p.v. windturbines een interessant plan is. Maar is geen alternatief voor de geplande windmolens. Vandaag waren een aantal ondernemers op het provinciehuis om hun plannen te bespreken.

‘Van minister Henk Kamp van Economische Zaken heb ik al drie keer ‘nee’ gehoord als het gaat om zon als alternatief voor wind. Hij houdt ons aan de taakstelling voor windmolens. We moeten al heel hard vechten voor verzachting van het dossier’, aldus Stelpstra.

Stelpstra gaat er bij Kamp op aandringen om de dubbele lijnopstelling bij Drouwenermond te schrappen en pleiten voor een grotere afstand tussen de windmolens. En vraagt of de opbrengsten van de windturbines terug naar het gebied te laten vloeien. Grote aanpassingen verwacht ik niet. Het definitieve plan van Kamp komt op 19 februari ter inzage.

Vanwege de omvang van het windpark in de Veenkoloniën voert het Rijk de regie over de plaatsing van de windmolens. De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn voeren op dit moment een kort geding omdat zij van mening zijn dat zij zelf mogen bepalen waar de windmolens komen. Het gaat volgens hen om verschillende initiatieven en daarom zou de zogeheten Rijkscoördinatieregeling (RcR) niet van toepassing zijn. De rechter doet hierover op 3 februari uitspraak.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.