Arup ondersteunt multi-rotor drijvend offshore windconcept Windcatcher

| 26 maart 2024

Arup, wereldwijd adviesbureau op het gebied van engineering en duurzame ontwikkeling, is aangesteld om Wind Catching Systems (WCS) te ondersteunen bij het onderzoek naar en de engineering van de Windcatcher, een nieuw drijvend offshore windconcept met meerdere rotoren.

©WCS

Arup zal een geavanceerd simulatiemodel ontwikkelen dat de relevante belastingseffecten en reacties van het multi-rotorsysteem integreert. Het simulatiemodel zal worden gebruikt in latere engineeringstudies om de belastingen en prestaties van de Windcatcher te evalueren en te verifiëren voor een reeks operationele omstandigheden.

Windcatcher

Met de Windcatcher wil Wind Catching Systems de levelized cost of energy (LCoE) van drijvende wind verlagen. Het richt zich op standaardisatie, schaalbaarheid en verbeteringen in bedrijfsvoering en areaalefficiëntie.

Het Windcatcher-systeem schaalt met het aantal identieke turbines, zonder invloed op turbineontwerp, bladlengten of zelfs de toeleveringsketen. Dit in tegenstelling tot turbines met één rotor, die te maken krijgen met aanzienlijke nieuwe technologische en logistieke barrières door de toename van de generatorcapaciteit, bladlengtes en meer.

De Windcatcher-technologie is gebaseerd op een volledig geïntegreerd bedienings- en onderhoudssysteem. Een liftplatform kan elke turbine bereiken voor inspectie, onderhoud of vervanging. De kleine afmetingen en het gewicht van de turbines en bladen maken transport van en naar de site mogelijk met kleinere onderhoudsschepen zonder kranen. Hierdoor kunnen turbine reparaties en revisies aan land worden uitgevoerd.

“Het team van Arup is verheugd om met WCS samen te werken aan dit innovatieve concept. Het is vooral interessant omdat het rekening houdt met belangrijke factoren als standaardisatie en schaalbaarheid van de toeleveringsketen. Met een lange geschiedenis in het uitdagen van ontwerpconventies en het vinden van innovatieve oplossingen voor de meest complexe technische problemen, delen we de passie van WCS om anders te denken om offshore windtechnologie vooruit te helpen. ” – David Witcher Associate Director, Arup

“Het team van WCS is zeer verheugd om de krachten te bundelen met Arup en hun indrukwekkende staat van dienst en competentie op het gebied van offshore wind in te zetten om de ontwikkeling van de unieke Windcatcher-technologie verder te bevorderen. Arup zal een belangrijke bouwsteen ontwikkelen voor verdere technische werkzaamheden.” – Ørjan Fredriksen,  Vice President, Wind Catching Systems

De laatste conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP28) bevestigde de noodzaak van massale uitbreiding van hernieuwbare energie om de wereldwijde temperatuurstijging van 1,5°C binnen bereik te houden. Het realiseren van het potentieel van offshore windenergie, inclusief drijvende windenergie, staat centraal in het doel om in 2050 een netto nulniveau te bereiken. Bron: Arup/Wind Catching Systems

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.