Bouw (Nederlands grootste) windpark Zuidwester van start

| 26 mei 2014

Vanmorgen is het startsein gegeven voor de bouw van onshore windpark Zuidwester in de Noordoostpolder vlakbij Urk. De 12 Enercon E-126 windturbines (zelfde windturbine als ‘de Ambtenaar’ in Wieringermeer) met een vermogen van 7.5 MW en een masthoogte van 138 m zijn de grootste die in Nederland gebouwd worden. RWE Innogy bouwt in samenwerking met Essent het onshore windpark welke een totaal capaciteit van 90 MW heeft en stroom voor 80.000 huishoudens gaat produceren langs de dijk van het IJsselmeer. Met de bouw is een investering van meer dan 150 miljoen euro mee gemoeid. 

Windpark Zuidwester maakt onderdeel uit van het grote windpark Noordoostpolder met een opgesteld vermogen van 429 MW en wordt het grootste windpark van Nederland. Het is goed voor stroom voor 400.000 huishoudens. Het oude windpark aan de Westermeerdijk en Zuidermeerdijk welke om 1987 en 1991 zijn gebouwd worden afgebroken.

 

De komende maanden worden wegen en heiplatformen aangelegd. Vervolgens worden funderingen voor de windturbines gebouwd. Begin 2015 start de constructie van de windturbines. Iedere geïnstalleerde windturbine wordt direct aan het stroomnet gekoppeld en in bedrijf genomen. Naar verwachting duurt de bouw van 1 windturbine 2,5 maand. Het windpark komt in 2017 in bedrijf. Ed Nijpels gaf nog een videoboodschap zie hieronder.

 

DSC_0033

DSC_0020

DSC_0021

Gedeputeerde Witteman van provincie Flevoland feliciteert partners bij totstandkoming windpark Zuidwester

Tags: , , , ,

Category: Bedrijven, Groene energie, Onshore windparken, Slopen, Windenergie, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.