Business in Wind rondt uniek project af met het verwijderen van 5 landturbines vanaf het water
Business in Wind heeft op 20 mei de laatste van 5 Nordex N80 windturbines langs de A15 aan de rand van het Hartelkanaal verwijderd. Het project is uniek aangezien de windturbines niet via land maar vanaf het water gedemonteerd en afgevoerd werden. Dit uitdagende project werd in slechts één week afgerond.
De 5 windturbines van Eneco met elk een ashoogte en rotordiameter van 80 meter en een vermogen van 2,5 MW stonden hier al sinds 2003. In totaal waren er destijds 9 windturbines geplaatst maar 4 zijn al in 2016 verwijderd.
Demontage van onshore windturbines vanaf het water
Alhoewel de 5 windturbines gewoon op land stonden en de eerste 4 windturbines destijds via land verwijderd zijn, was dat in dit geval niet voor de hand liggend. Een verbreding van de A15 in de tussentijd liet geen ruimte over om ook de overige 5 windturbines via land te verwijderen. Hiervoor zou namelijk deze drukke motorweg tijdelijk afgesloten moeten worden.
Wim Robbertsen, Managing Director van Business in Wind, heeft toen een plan uitgedacht en voorgelegd om de demontage vanaf het water uit te voeren. Wim heeft HEBO Maritiemservice hier bij betrokken. Het plan werd na uitvoerige berekeningen goedgekeurd door de opdrachtgever.
Speciaal voor dit project is er een werkeiland samengesteld. Deze bestond uit een 100 meter lange en 33 meter brede ponton. Hierop werden een Liebherr LR 1600 600 ton rupskraan, geleverd door BKV Kraanverhuur, en een 100 ton rupskraan van HEBO Maritiemservice geplaatst die samen de 5 windturbines demonteerden en verplaatsten. De HEBO Lift 2 diende als accommodatie schip voor het personeel. Op 14 mei werd begonnen met de eerste demontage activiteiten. Koppejan Wind Service voerde deze demontage werkzaamheden uit.
In positie houden van het ponton
Op het Hartelkanaal kan een flinke stroming zijn en kunnen eb en vloed tot een hoogteverschil in water van ongeveer 1,7 meter leiden. Daarnaast zorgde overig vaarverkeer ook voor de nodige roering in het water. Het was dus belangrijk dat het ponton in positie werd gehouden om de activiteiten goed en veilig uit te kunnen voeren. Zo mag de kraan bijvoorbeeld niet zwenken tijdens het hijsen van de zware delen.
Alles luisterde hierbij nauw. Het ponton werd met een duwboot, sleepboot en de HEBO LIFT 2 naar de juiste locatie gevaren. Daar aangekomen liet de HEBO LIFT 2 de spudpalen zakken en ging de sleepboot de ankers uitvaren om goed in positie te blijven. Pompen verplaatsten ballastwater van bakboord naar stuurboord en weer terug om het ponton altijd vlak en stabiel te houden. Om de positie vanaf de wal vast te houden werden staalkabels gespannen tussen de windturbine en het werkeiland. Ondanks dat het een uniek project was werden de 5 windturbines in slechts één week verwijderd.
Tekst loopt door onder afbeelding.
Recyclen van oude windturbines
De oude windturbines krijgen geen tweede leven. Een aantal onderdelen dienen als reserveonderdelen terwijl de overige delen zo goed mogelijk worden gerecycled. Dit wordt uitgevoerd door Jansen Recycling Group in Vlaardingen. De turbineonderdelen werden hier met duwbakken naartoe getransporteerd. De rotorbladen gaan naar CRC.
Op dit moment zijn er geen plannen voor vervanging van de oude windturbines. Business in Wind is ook verantwoordelijk voor de verwijdering van de fundaties – niet alleen van deze 5 windturbines maar ook nog van de in 2016 verwijderde turbines – en voor het netjes opleveren van het terrein.
Leestip: Anneke, PR Business in Wind, brengt binnenkort een bezoek aan het recyclebedrijf waar haar wordt uitgelegd wat er allemaal bij het recyclen van windturbines kom kijken. Windenergie Nieuws zal haar verslag binnenkort delen. Anneke heeft daarnaast het project in een boeiend verslag met mooie illustraties weergegeven op haar Facebookpagina.
Category: Onshore windparken, Windenergie