Business in Wind werkt mee aan eerste circulaire windturbineproject in België

| 26 september 2023

Voor het eerst wordt in België een bijna volledig circulaire windturbine geïnstalleerd. Het Nederlandse bedrijf Business in Wind is betrokken bij dit project.

De Belgische projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder Groep Bolckmans plaatst in het kader van haar duurzaamheidsprogramma een gerecycleerde windturbine op het bedrijventerrein van Roofoods in Maasmechelen. Behalve de betonnen fundering zijn alle onderdelen van de windturbine tweedehands. Het project heet Re-Wind, wat staat voor RE-furbished WIND turbine.

Business in Wind is gecontracteerd om de windturbine te leveren en te installeren. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de volledige scope, van de aankoop tot de uiteindelijke installatie.

De windturbine in kwestie is een Vestas V90 2MW die al ongeveer 15 jaar operationeel is in Gols in Oostenrijk als onderdeel van een windpark. De turbine zal worden ontmanteld en van Oostenrijk naar Barneveld in Nederland worden getransporteerd door vaste partner G Vlastuin. Daar zal deze worden opgeknapt voor zijn tweede leven door het bedrijf Rengineers, dat ook verantwoordelijk is voor de O&M-overeenkomst voor de komende 20 jaar. Hierdoor kan de turbine nog 25 jaar blijven draaien.

De toren is ook afkomstig van een bestaande windturbine. Deze turbine staat momenteel langs het Hartelkanaal in Zuid-Holland en zal binnenkort worden ontmanteld. De toren zal dan naar zijn eindbestemming worden gebracht. De toren in kwestie is hoger dan die van de oorspronkelijke windturbine, maar gelukkig liet de vergunning dit toe.

De voorbereidende werken zijn gisteren gestart in Maasmechelen. Na voltooiing, naar verwachting in april 2024, zal de turbine een naafhoogte van 105 m en een tiphoogte van 150 m hebben.

Groep Bolckmans dingt met het Re-Wind project mee naar de Roularta Media Group Trends Impact Awards 2023. Beeldbron: Groep Bolckmans (LinkedIn)

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.