Deens consortium ontwikkelt testlab voor drijvende windturbines in 20 MW-klasse

| 26 oktober 2023

Een consortium van toonaangevende Deense spelers richt een testlaboratorium op voor drijvende windturbines in de 20 MW-klasse. Het laboratorium wordt gevestigd bij DHI A/S in Hørsholm, Denemarken.

Stiesdal’s TetraSub floating foundation ©Stiesdal

Het laboratorium omvat wind, golven en een windturbine op modelschaal. De metingen zijn direct verbonden met rekenmodellen in een ‘Digital Twin’ opstelling. Het project zal in totaal vier jaar duren en heeft een budget van 22,3 mln DKK. Het Innovatiefonds Denemarken investeert 15,3 miljoen Deense kronen in het project. De projectpartners zijn DTU, DHI, Siemens Gamesa Renewable Energy, Stiesdal Offshore, Stromning en Ørsted. Alle partijen hebben solide ervaring met drijvende turbines en offshore wind.

Drijvende windparken zijn een volgende stap in offshore wind en er zijn grote ambities. Drijvende offshore windturbines zijn echter nog een relatief nieuwe technologie en de productie en processen zijn nog niet geoptimaliseerd. De drijvende funderingen moeten extreme golven en stormen kunnen weerstaan en de kosten moeten omlaag.

Dit stelt nieuwe eisen aan de rekenmodellen voor zowel turbines als funderingen. Dit is precies waar het nieuwe FloatLab-project aan bijdraagt, namelijk het blootleggen van de nieuwe fysica, het verminderen van risico’s en het valideren van de engineeringmodellen die worden gebruikt voor het ontwerp van turbines en drijvende funderingen.

Volgens Henrik Bredmose, professor aan DTU en leider van het project, zal FloatLab de manier veranderen waarop numerieke modellen en meetgegevens worden gecombineerd. Er wordt een directe link tussen de meetopstelling en de rekenmodellen gelegd, zodat het ontwerpproces uiteindelijk sneller en nauwkeuriger gemaakt kan worden.

Het laboratorium wordt gevestigd bij DHI A/S, waar een nieuwe windgenerator en een nieuwe windturbine op schaal worden gebouwd die kunnen worden gemonteerd op modellen van nieuwe drijvende funderingen.  Tijdens het project worden onder andere 3D-golven, belasting door brekende golven, turbulentie en het falen van meerlijnen getest.

Stiesdal Offshore, ontwikkelaar van het innovatieve Tetra drijvende funderingsconcept, zal hun expertise over de Tetra-drijvende fundering inbrengen en inzicht geven in de unieke uitdagingen waar de drijvende windindustrie voor staat op het gebied van industrialisatie.

Het project, waarin het Innovatiefonds Denemarken 15,3 MDKK investeert, zal lopen tot 2027 met geleidelijke upgrading van meetopstellingen, modellen en interconnectie. De resultaten zullen worden gepresenteerd op open workshops, conferenties, een PhD summer school en zullen worden opgenomen in de numerieke rekenmodellen.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.