Dominion Energy verkoopt 50% van Coastal Virginia Offshore Wind windpark in de VS

| 26 februari 2024

Het in 7 Amerikaanse Staten actieve energiebedrijf Dominion Energy verkoopt de helft van het geplande 2,6 GW Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW) windpark voor 3 miljard $ (± 2,7 miljard Euro) aan Stonepeak, een vooraanstaande Amerikaanse investeringsmaatschappij met focus op infrastructuur – projecten.

Bron: BOEM

De hoofdintentie van de verkoop was risicospreiding. Voor de 50/50 partnerschap zal Dominion Energy een nieuwe dochter oprichten die volgens de principes van een ‘public utility’ ingericht zal worden. Dominion Energy blijft voor het gehele CVOW windpark verantwoordelijk voor de bouw en de exploitatie, dus Stonepeak is met haar aandeel van 50% maar een ‘stille’ participant zonder bestuurlijke medezeggenschap.

Voor de transactie zijn goedkeuringen nodig van de SCC en de North Carolina Utilities Commission, evenals bepaalde toestemmingen van het Bureau of Ocean Energy Management en andere regelgevende instanties met betrekking tot de toewijzing van bepaalde contracten en vergunningen die nodig zijn voor het partnerschap na afronding van de transactie. De transactie zal naar verwachting eind 2024 worden afgerond, nadat alle vereiste goedkeuringen en toestemmingen zijn ontvangen

CVOW

De locatie van het CVOW windpark is een zeegebied met een oppervlakte van 113.000 acres (ca. 457 km2) dat 27 mijl (ca. 43 km) uit de kust van de stad Virginia Beach ligt. Gepland zijn 176 offshore windturbines van Siemens Gamesa van het type SG14 – 236DD met 14 MW basisvermogen (via de Power Boost functie kan het vermogen opgevoerd worden naar15 MW), 236 m rotordiameter en Direct Drive aandrijfsysteem.

Alle vereiste vergunningen voor de bouw van het CVOW windpark zijn al beschikbaar. De bouwkosten zijn geraamd op 10 miljard $ (± 920 miljoen Euro). De bouwwerkzaamheden offshore zullen in de loop van her voorjaar 2024 opgestart worden. Volgens de huidige planning zal het windpark eind 2026 operationeel zijn. Bron: Dominion Energy

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.