Eerste Zeewind windpark Luchterduinen is voor NS

| 26 juni 2015

De eerste stroom van het nieuwe windpark in de Nederlandse Noordzee is afgenomen door NS. Windpark Eneco Luchterduinen ligt 23 km uit de kust bij Noordwijk en Zandvoort en is het eerste offshore windpark in zeven jaar dat wordt opgeleverd in Nederland. Half juni is de laatste van in totaal 43 turbines geplaatst. Vrijwel het volledige park produceert inmiddels elektriciteit voor het net. Vanaf 2018 neemt NS jaarlijks 100 GWh stroom van Luchterduinen af . Dat is ongeveer 20% van het totale windpark.

Met de levering enkele weken geleden van de allereerste stroom uit het windpark onderstrepen NS en Eneco de afname van steeds meer Nederlandse windstroom de komende jaren. In 2014 sloot NS samen met alle andere spoorvervoerders een contract met Eneco voor de levering van in totaal 1,4 TWh per jaar aan groene stroom. Dit is vergelijkbaar met het stroomgebruik van alle inwoners van Amsterdam.

Trein voor 50% groen sinds 1 januari
Dankzij het contract met Eneco rijdt het volledige elektrische treinverkeer in Nederland sinds 1 januari voor de helft op echte groene (wind)stroom. Vanaf 2018 loopt dit op tot 100%. Luchterduinen is het eerste nieuwe (offshore) windpark in Nederland dat levert aan het spoor. Vanaf 2018 komt ongeveer de helft van de stroom voor het spoor uit Nederland. De andere helft komt uit de Scandinavische landen en België.

Luchterduinen
Windpark Eneco Luchterduinen is een gezamenlijk project van energiebedrijf Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation. Aan de bouw van het park hebben veel innovatieve Nederlandse bedrijven meegewerkt. Het windpark bestaat uit 43 windmolens van 3 Megawatt van het type V112. Luchterduinen is vanaf juli volledig operationeel en wekt dan groene stroom op voor –omgerekend- bijna 150.000 huishoudens.

Eneco zorgt dat er altijd voldoende groene stroom voor de spoorbedrijven op het net beschikbaar is, ook als het niet waait. Zij garandeert dat de door de treinen per jaar gebruikte hoeveelheid stroom overeenkomt met de jaarproductie van alle nieuwe aangewezen windparken.

Steeds zuiniger
Door zuiniger te rijden en steeds zuiniger treinen in te zetten besparen spoorwegvervoerders jaarlijks steeds meer energie. Hierdoor is het haalbaar gebleken om het volledige stroomgebruik van het treinverkeer te vergroenen en een groene treinreis zonder meerprijs aan de reiziger te kunnen aanbieden.

luchterduinen van oord

Eerste Zeewind windpark Luchterduinen is voor de NS

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.