Gemeente Horst aan de Maas start omgevingsdialoog windturbines

| 26 september 2023

Op 11 juli 2023 heeft de gemeenteraad van Horst aan de Maas besloten om de plaatsing van windturbines in het gebied A73-Maaslijn verder te onderzoeken. De gemeente gaat nu in gesprek met de omgeving over deze plannen.

De gemeente Horst aan de Maas wil in 2030 dertig procent van de energie die gebruikt wordt zelf duurzaam op wekken. Daarvoor zijn volgens de gemeente naast zonneweides en aardewarmte ook windturbines nodig. In het Kader Opwekking Duurzame Elektriciteit zijn Mariapeel aangewezen voor zonne-energie en de A73-Maaslijn voor windenergie.

In het gebied A73-Maaslijn zijn drie ontwikkelgebieden waar de plaatsing van windturbines wordt onderzocht. Dit zijn Hoogheide, Witveld en Klaver 11. De gemeente wil nu het dialoog aangaan met de omgeving over deze plannen. Om dat goed en onafhankelijk te laten verlopen heeft de gemeente Stantec in de arm genomen.

Stantec zal, onder andere, met alle direct omwonenden persoonlijke gesprekken voeren. De gesprekken worden nu opgestart en de inbreng van de omwonenden tijdens deze gesprekken worden gebruikt voor het opstellen van de Milieu-Effect Rapportage (MER) en Landbouw Effect Rapportage (LER).

Wethouder Thijs Kuipers: ”We begrijpen dat het plaatsen van windmolens impact kan hebben en we hebben de zorgen van omwonenden goed gehoord. Omdat we ieders mening en zorg een plek willen geven, willen we met de omwonenden een persoonlijk gesprek. Zodat in elke, mogelijke, volgende stap die belangen serieus worden meegewogen.”

Alle direct omwonenden ontvangen een uitnodiging per brief voor een persoonlijk gesprek bij hen thuis. Bron: Gemeente Horst aan de Maas

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.