I.E.A. roept op tot energierevolutie

| 26 juni 2008

Greenpeace roept het al een tijdje maar nu is ook het traditionele energiebolwerk I.E.A. er van overtuigd: er is een energierevolutie nodig om de mensheid in stand te houden.

Zie hieronder het persbericht van het ANP daarover: 
De wereld moet een revolutie op het gebied van schone energie beginnen om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met de helft terug te dringen. 

Daarvoor is 45 biljoen dollar (2900 miljard euro) nodig aan extra investeringen in de ontwikkeling van schone technologieën.

Dat meldde het internationale energiebureau IEA vrijdag. Volgens het IEA moet de wereld nu actie ondernemen, anders stijgt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen zoals koolstofdioxide tot 2050 met 130 procent. De wereldwijde olievraag zal in die periode met 70 procent toenemen, waarschuwt IEA-directeur Nobuo Tanaka in een onderzoeksrapport.

Doelen 
Om de doelen te bereiken, zouden volgens het IEA jaarlijks 32 nieuwe kerncentrales en 17.500 nieuwe windmolens in de wereld moeten worden bijgebouwd. Jaarlijks zouden er ook nog 35 nieuwe kolencentrales en twintig gascentrales bij moeten komen die CO2 kunnen afscheiden en opslaan.

Ook moet volgens het IEA 215 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen worden aangelegd en moeten een miljard auto’s in de wereld op elektriciteit of waterstof gaan rijden. Om de doelstellingen te bereiken en de benodigde technologie te ontwikkelen, is 45 biljoen dollar aan extra investeringen nodig, stelt het IEA. Dat komt overeen met 1,1 procent van de wereldeconomie in de periode tot 2050, aldus het bureau.

Grote uitdaging 
“Een wereldwijde energierevolutie is zowel noodzakelijk als haalbaar, maar het zal een grote uitdaging worden”, aldus Tanaka. “De wereld staat voor de afschrikwekkende combinatie van een sterk stijgende energiebehoefte, een toenemende uitstoot van broeikasgassen en krimpende voorraden.”

Advies voor G8 
Het IEA-rapport is bedoeld als advies voor de G8, die volgende maand een vergadering houdt in Japan. Energieministers van de G8 en die van China, India en Zuid-Korea komen komend weekeind al samen. Milieuministers van de groep van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland riepen vorige maand al op tot een halvering van de C02-uitstoot in 2050. (bron: ANP)

P.S. Op 12 november 20088 publiceerde het I.E.A. de “World Energy Outlook 2008”, waarin alle aspecten van de olie- energie en klimaatcrisis in nog verontrustender vorm op een rijtje worden gezet. Veel info over dit raaport bij www.peakoil.nl

Category: Cijfers - Prognoses - Potentie

Reacties zijn gesloten.