Installatieschip Orion krijgt Liebherr kraan van 5.000 ton

| 26 november 2019

Het nieuwe DP3 installatieschip ‘Orion’ van DEME is aangekomen in de haven van Rostock (Duitsland). Hier zal Liebherr een enorme kraan met een hijscapaciteit van 5.000 ton op het schip installeren. Met deze hijscapaciteit en een reikwijdte van 30 m kan de kraan in een keer negen volgeladen A380-vliegtuigen heffen.

In maart 2018 ging de bouw van de ‘Orion’ van start en in april begon Liebherr met de bouw van de kraan. De hoogtechnologische kraan zal gemonteerd worden op het 800 ton zware voetstuk aan boord, die ook een ruimte voor ‘rigging’, een werkplaats en kantoorruimte zal herbergen. Lasten kunnen tot op een ongeëvenaarde hoogte van 180 meter getild worden.

DP3-installatieschip ‘Orion’ zal een van de grootste schepen in de sector zijn. Het schip zal worden ingezet voor de bouw van de grootste offshore windparken, voor de olie- en gasindustrie, en voor de ontmanteling van offshore installaties. Zo kan de ‘Orion’ de zwaarste monopijlers, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines transporteren en installeren.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

DEME verwacht hiermee een belangrijke stap te zetten in de verdere kostenverlaging bij het installeren van bijvoorbeeld offshore windfunderingen, aangezien ‘Orion’ kracht combineert met een hoge precisie en de grootste monopijlers op zee kan installeren in DP3-modus.

Varen op LNG
Bij het ontwerp van het schip was ook milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium. ‘Orion’ heeft motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien, waaronder LNG. Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben. Een andere milieu-innovatie is een terugwinningssysteem voor afvalwarmte dat warmte uit de uitlaatgassen en het koelwater omzet in elektrische energie.

‘Orion’ zal in de loop van 2020 de vloot versterken en zet meteen koers naar het offshore windmolenpark Moray East in het Verenigd Koninkrijk voor de installatie van 103 jackets. Bron: Maritiemnederland

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.