KNRM gebruikt in jaarlijkse Westerscheldeoefening aanvaring met crewtender scenario

| 26 september 2023

De KNRM oefende in de jaarlijkse Westerscheldeoefening het scenario van een aanvaring tussen een ferry en een offshore windpark crewtender.

© Mario Rentmeester

“Nederlandse Kustwacht, hier de Prins Willem-Alexander, wij hebben een aanvaring gehad en er zijn meerdere gewonden… over”.

Volgens het scenario van de jaarlijkse Westerscheldeoefening was de Westerscheldeferry in aanvaring gekomen met de crewtender Defender van Ørsted. Er volgde een grote multidisciplinaire hulpverleningsinzet door vrijwilligers van KNRM reddingstations Cadzand, Westkapelle, Hansweert en Breskens, ambulancepersoneel en de Kustwacht helikopter. De organisatie van de oefening was in handen van KNRM Breskens.

Oefening

Op beide schepen was de situatie chaotisch. Er waren meerdere gewonden en opvarenden waren in grote paniek. Sommigen zochten steun bij elkaar, of boden EHBO hulp. Anderen trokken de reddingsvesten uit de bakken.

Ambulancepersoneel en KNRM vrijwilligers kwamen aan boord en voerden een triage uit. Besloten werd dat mensen die goed ter been waren en niet ernstig gewond zo snel mogelijk geëvacueerd moesten worden. De passagiers kregen een reddingsvest uitgereikt en werden opgedragen het schip via de reddingsvlotten te verlaten, waarna zij door een reddingboot naar de calamiteitensteiger werden vervoerd. Ondertussen werden op beide schepen ernstige bloedingen gestopt, slachtoffers gereanimeerd, verbanden aangelegd en gewonden geëvacueerd. Daarbij werd ook de Kustwacht helikopter ingezet. Bron: KNRM

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.