Nabijheid windparken op zee draagt bij aan plan voor 1 GW groene waterstoffabriek in Delta Regio

| 26 november 2019

©North Sea Port

Na Groningen Seaports (200 MW) en Port of Rotterdam (250 MW) heeft North Sea Port in samenwerking met bedrijven, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen het plan opgevat om een groene waterstoffabriek met een vermogen van 1 GW te bouwen. De fabriek in de Delta Regio moet uiterlijk in 2030 in bedrijf zijn.

Op het waterstofevent ‘The Hydrogen Delta Day’ zijn op 25 november de plannen gepresenteerd waarmee de Delta-regio koploper wil blijven op het gebied van industriële waterstof. De grote vraag naar waterstof, het potentiële waterstofaanbod bij bedrijven, de nabijheid van grootschalige windparken op zee en de al bestaande waterstofinfrastructuur maken de regio volgens de samenwerkende bedrijven en overheden “een zeer geschikte locatie voor het plaatsen van elektrolysers en de verdere ontwikkeling van een waterstofnet”.

Smart Delta Resources
De initiatiefnemers hebben de ambitie om het grootste waterstofcluster van Nederland en Vlaanderen te zijn én koploper hierin te blijven. In een gezamenlijk statement schrijven ze: “Alle voorwaarden zijn aanwezig om grootschalig groene waterstof in het havengebied van North Sea Port in te zetten. Er zijn uitstekende en flexibele integratiemogelijkheden bij bedrijven, energieproducenten vormen een stabiele basis voor verandering, de elektriciteit van grote windparken op zee komt hier aan land én er is met Smart Delta Resources een krachtig samenwerkingsplatform.”

De deelnemende bedrijven zijn Arcelor Mittal, Dow Benelux, Engie, Fluxys, Gasunie, ICL-IP, Impuls Zeeland, Ørsted, Yara Sluiskil en Zeeland Refinery.

Tags: , , ,

Category: Groene energie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.