Ocean Winds en DISA willen rond de Canarische eilanden drijvende offshore windparken bouwen

| 26 juli 2021

Windfloat Atlantic Source: Repsol

Ocean Winds, een in 2020 opgerichte joint venture van het Portugese energiebedrijf EDPR (Energias de Portugal Renewable) en het Franse energiebedrijf Engie, en DISA, een Spaans energiebedrijf, willen samen offshore wind gaan ontwikkelen rond de Canarische eilanden.

Door de grote waterdiepte rond de Canarische eilanden is het niet mogelijk windturbines met vaste fundamenten te plaatsen. De twee bedrijven bekijken de mogelijkheid om drijvende offshore wind te ontwikkelen. DISA is al actief op de Canarische eilanden. Het heeft hier al een net van tankstations. Daarnaast is DISA begonnen zonnepanelen te installeren.

Spanje wil haar huidige aandeel duurzame energie van 21%  tot en met 2030 verdubbelen. De Canarische eilanden, met op dit moment 4% duurzame energie, zijn wat duurzame energie betreft een van de minst ontwikkelde gebieden in Spanje. Vandaar dat de nationale Spaanse doelstelling van 42% in 2030 voor de Canarische eilanden een extra ambitieuze uitdaging betekent. Volgens Ocean Winds wordt met de beoogde offshore projecten bereikt dat naast de verdubbeling van het huidige aandeel van duurzame energie ook de opwekkosten van elektriciteit lager zullen zijn.

Drijvende offshore windenergie is op dit moment nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Om ervaring op te doen was Ocean Winds betrokken bij het drijvende offshore windenergieproject Windfloat Atlantic op een locatie 20 km uit de kust van de Portugese plaats Viana do Castello. Het sinds 2020 operationele project bestaat uit drie MHI Vestas windturbines met elk 8,4 MW vermogen die op drijvende fundamenten van Principle Power geplaatst zijn.

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.