Offshore wind draagt bij aan omzet groei Van Oord

| 26 maart 2019

Van Oord maakte vandaag, 26 maart 2019, haar cijfers bekend over 2018. Het Nederlandse baggerbedrijf boekte een omzetgroei in 2018, het jaar dat het bedrijf haar 150-jarige bestaan vierde. Offshore windactiviteiten hebben hier een positieve bijdrage aan geleverd. Dit meldt het bedrijf.

Van Oord realiseerde in 2018 een omzet van EUR 1,88 miljard, tegenover  EUR 1,53 miljard in 2017. Van deze omzet is EUR 706 miljoen afkomstig uit offshore windactiviteiten (2017: EUR 403 miljoen), een record, EUR 852 miljoen uit internationale baggeractiviteiten (2017:EUR 841 miljoen), EUR 203 miljoen uit internationale offshore activiteiten (2017: EUR 204 miljoen) en EUR 115 miljoen uit activiteiten in eigen land (2017: EUR 82 miljoen). Het nettoresultaat was EUR 92 miljoen, tegenover EUR 78 miljoen in 2017.  EUR 38 miljoen hiervan is afkomstig van de verkoop van het belang in windpark Gemini.

De orderportefeuille bedroeg ultimo 2018 EUR 3,68 miljard, ten opzichte van EUR 3,39 miljard ultimo 2017. De vijf grootste projecten die in 2018 zijn gegund, zijn de versterking van de Afsluitdijk, windpark Fryslân in het IJsselmeer, de aanleg van de A16, de modernisering van de vaargeul tussen Świnoujście en Szczecin in Polen en de opdracht voor de levering en installatie van kabels voor windpark Hollandse Kust (zuid).

Offshore Wind
In 2018 is een start gemaakt met vier grote projecten tegelijkertijd: Deutsche Bucht in Duitsland, het Norther-project in België, East Anglia ONE in het Verenigd Koninkrijk en Borssele III & IV in Nederland. In september 2018 nam Van Oord het Engelse MPI Offshore over. Hiermee voegde het bedrijf twee offshore-installatieschepen, de MPI Adventure en de MPI Resolution, toe aan haar vloot en heeft het Operations & Maintenance aan het  servicepakket toegevoegd. Van Oord heeft zo’n 100 medewerkers overgenomen van MPI Offshore, zowel voor kantoor als op de projecten. Er heeft een omvangrijke modificatie plaatsgevonden van het offshoreinstallatieschip Aeolus. Het schip is onder andere uitgerust met een kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, waardoor het de nieuwste generatie fundaties en windturbines kan installeren. In 2018 vond ook de oplevering plaats van het innovatieve valpijpschip Bravenes.

Een initiatief op het gebied van innovatie betreft het Slip Joint Offshore Research (SJOR)-project. De Slip Joint is een alternatieve koppeling tussen een offshore-windturbine en de fundatie. Van Oord heeft als projectpartner met de slip joint een succesvolle koppeling tot stand weten te brengen tussen de windturbine en de monopaal. Verkorte installatietijden en het lagere gewicht van de fundatie kan verdere kostenbesparingen in offshore wind opleveren. Daarnaast heeft Van Oord in samenwerking met Stichting Noordzee, de stichting Natuur & Milieu en Eneco Luchterduinen kooien met platte oesters en rifballen geïnstalleerd in windpark Luchterduinen voor de kust van IJmuiden.

Toekomstverwachting offshore wind
Van Oord ziet dat offshore wind een mondiale markt is geworden. Het bedrijf verwacht dat de markt in Noordwest-Europa stabiel en betrouwbaar blijft, met jaarlijks nieuwe projecten van 3 tot 4 GW. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland zijn de grootste markten, met Polen en Frankrijk als relatieve nieuwkomers. Wat de rest van de wereld betreft, meldt Van Oord dat het hoge verwachtingen heeft van de Aziatisch markt en de markt in de Verenigde Staten. Bron: Van Oord

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.