Offshore windmarkt wereldwijd met 16% gestegen

| 26 juni 2019

In de afgelopen 12 maanden is de globale offshore windmarkt gestegen met 16%, van 105 GW tot meer dan 121 GW. Dit maakte RenewableUK, de Britse organisatie voor duurzame energie, bekend op haar Global Offshore Wind evenement in Londen deze week. De organisatie heeft haar bevindingen samengebracht in het rapport Offshore Wind Project Intelligence.

In totaal domineren vijf landen met gezamenlijk 75 % van de globale capaciteit de wereldmarkt. Het VK staat aan kop met 38,4 GW, gevolgd door Duitsland (16,5 GW), de VS (15,7 GW), China (12 GW) en Taiwan (8,9 GW). Het gaat hier om projecten in ontwikkeling, aanbouw of operationeel.

Europa is verantwoordelijk voor 66% van de globale pipeline.  Het VK liet een groei zien van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. De Britse regering heeft onlangs ingestemd met een ‘Sector Deal’ dat als doel heeft om in 2030 een derde van de energie in de VK uit wind op zee te laten komen. De komende jaren gaat het 6 GW aan nieuwe offshore windcapaciteit toevoegen. In het geval van Duitsland is er een daling te zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit heeft te maken met het feit dat een aantal projecten in de pipeline gecancelled.

 

De VS laat de grootste groei zien met 48% van de totale globale groei en gaat hiermee China en Taiwan voorbij. De sterke groei is met name het effect van nieuwe beleidsmaatregelen door verschillende staten aan de Oostkust. Zo heeft Massachusetts het plan om nog eens 1,6 GW toe te voegen aan offshore wind. New Jersey heeft het doel om in 2030 3,5 GW aan offshore wind te hebben.

Het afgelopen jaar liet offshore wind een sterke daling in de kosten zien. Een aantal markten laten zelfs een daling zien van meer dan 50 %.  Frankrijk heeft onlangs 600 MW tegen minder dan €50 per MWh  aangekondigd. In het VK wordt verwacht dat een nieuw veilingsproces meer dan 6,000 MW aan nieuwe capaciteit tegen minder dan £56 per MWh zal opleveren. Bron: RenewableUK

 

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.