Plannen offshore windenergie neemt Kamp op de schop

| 26 september 2014

De paragraaf in het Energieakkoord over windenergie wordt aangepast. De wijzigingen moeten windenergie goedkoper maken, maar leiden onrust in de windenergie- sector.  Kern van de aanpassingen is dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) meer regie wil op de keuze waar de parken komen en hoe snel ze er komen.

Door beter te sturen, kan windenergie goedkoper, is de gedachte. De aanpassingen die minister Henk Kamp van EZ voorstelt, staan vrijdag op de agenda van de ministerraad. Dit betekent het dat de negen bestaande, ongebruikte vergunningen voor windparken op zee worden ingetrokken. Ook gaat de subsidiepot voor groene energie dit jaar op slot voor aanvragen voor offshore windmolenparken.

Naar verluidt kan Kamp rekenen op steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. De eigenaren van de vergunningen, naast Eneco onder meer Nuon en Essent, krijgen van de overheid compensatie voor de ingetrokken vergunningen. De hoogte daarvan moet nog uitonderhandeld worden. Naar verluidt zijn alle energiebedrijven akkoord, behalve Eneco.

Voor het Rotterdamse energiebedrijf zijn de druiven zuur. Eneco was vergevorderd met een subsidieaanvraag voor een nieuw park voor de Noord-Hollandse kust ter hoogte van Bergen aan Zee op een van de oude vergunningen. Eneco wilde de subsidie in november aanvragen, maar wordt nu de pas afgesneden.

noordzee

Lees het originele artikel

Bron: Financieel Dagblad

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.