‘PowerPlanes’, autonome vliegtuigen aan een kabel: Alternatief voor windturbines op zee

| 26 augustus 2016

Vliegtuigen aan een kabel die windenergie opwekken op volle zee. Hoog in de lucht, onzichtbaar vanaf de kust. Dat is het doel van Richard Ruiterkamp, oprichter en technisch directeur van Ampyx Power in Den Haag.

Met ‘PowerPlanes’, autonome vliegtuigen aan een kabel, ontwikkelt zijn bedrijf een goedkoop, duurzaam en effectief alternatief voor traditionele windturbines. De bestaande prototypes vliegen nog boven land. Maar daar komt verandering in. Samen met ECN, Marin en Mocean gaat Ampyx Power onderzoeken hoe de door de wind voortgestuwde PowerPlanes op volle zee gebruikt kunnen worden. De toekenning van subsidie door het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee (TKIWoZ), onderdeel van de Topsector Energie, maakt dit mogelijk.

Ernst van Zuijlen, Directeur TKI Wind op Zee: “Het is goed om naast het optimaliseren van de bestaande technologieën ook steeds weer de grenzen te verleggen en alternatieve technologieën te verkennen en verder uit te werken. Zeker als de kosten daarmee ook op de langere termijn verlaagd kunnen worden en nieuwe toepassingen binnen bereik komen. De Ampyx Power systemen zijn daar een goed voorbeeld van.”

Richard Ruiterkamp: “Wij werken samen met universiteiten en luchtvaartautoriteiten om in de toekomst mensen overal op de wereld te voorzien van goedkope, betrouwbare en duurzame energie. Nu wij ook met de onderzoeksinstituten ECN en Marin en het in offshore constructies gespecialiseerde Mocean kunnen samenwerken, wordt het mogelijk onze technologie naar zee te brengen. Wij hebben al een testlocatie op land, maar de ultieme test wordt offshore. Boven zee kunnen wij de meeste windenergie oogsten. Wij vliegen op 450 meter hoogte, waar een constante harde wind waait. Met onze technologie kunnen windparken op zee weer een flink stuk goedkoper worden. Voor het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee een reden om dit onderzoek mogelijk maken.”

Ampyx Power

Ampyx Power is in 2009 ontstaan vanuit de TU Delft en ontwikkelt een volgende generatie windenergie technologie met een autonoom vliegtuig aan een kabel. Het systeem kan goedkoop en veilig stroom opwekken en heeft een geringe impact op de omgeving. Het Ampyx Power team bestaat uit bijna 40 medewerkers met meer dan 15 verschillende nationaliteiten die werken vanuit Nederland en Australië. In 2020 zal het eerste commerciële systeem worden geïntroduceerd.

De totale investering die nodig is om tot een commercieel product te komen bedraagt ruim 50 mln Euro. Tot nu toe werd 18 mln Euro geïnvesteerd. Naast subsidies uit Europa, Nederland en de Gemeente Den Haag, wordt Ampyx Power gefinancierd door een groot aantal informele investeerders. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.