Siemens Gamesa ontvangt order voor 448 MW offshore windpark in Frankrijk

| 26 februari 2021

SWT 7.0-154 © SGRE

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) heeft een turbine-order ontvangen van het consortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van het Franse offshore windenergieproject Calvados, ook wel bekend als Courseulles-sur-Mer. SGRE levert 64 windturbines met een vermogen van 7 MW.

Het project-consortium bestaat uit het Franse energiebedrijf EDF (Electricité du France) Renewables (42,5 %), het Canadese energiebedrijf Enbridge (42,5 %) en de Duitse ontwikkelaar van duurzame energieprojecten wpd (15 %).

Siemens Gamesa gaat 64 windturbines leveren van het type SWT-7.0-154 Direct Drive met 7,0 MW vermogen en 154 m rotordiameter. Het totale parkvermogen is 448 MW. De order bevat ook onderhoud en service voor 15 jaar.

Dominante marktpositie in Frankrijk
De rotorbladen en gondels van de windturbines zullen in Frankrijk gefabriceerd worden in een nieuwe fabriek van SGRE in de haven van Le Havre. De fabriek, met een werkgelegenheid voor 750 werknemers, zal in het eerste halfjaar 2022 operationeel zijn. Het is daarmee de eerste fabriek waar rotorbladen en gondels onder 1 dak worden geproduceerd.

De keuze om een lokale fabriek op te richten heeft te maken met de dominante marktpositie dat SGRE in Frankrijk heeft opgebouwd op het gebied van offshore windenergie. Naast Courseulles-sur-Mer/Calvados heeft SGRE ook vaste orders ontvangen voor de Franse offshore windparken Fécamp (497 MW) en Bay of Saint Brieux (496 MW). Daarnaast heeft de turbineleverancier de status van voorkeursleverancier van de offshore windparken Dieppe le Tréport (496 MW) en Yeu Noirmoutier (496 MW).

De locatie van het windpark is een zeegebied van 45 km2 met een afstand naar de kust van Courseulles-sur-Mer van 10 km. Het windpark zal in 2024 operationeel zijn. De investeringskosten zijn geraamd op 2 miljard Euro. Voor de geproduceerde stroom beschikt EMF over een Power Purchase Agreement (PPA) met een looptijd van 20 jaar. De Franse overheid heeft voor de PPA een garantie afgegeven.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.