Sterke daling aandelenkoers Siemens Energy na kwaliteitswaarschuwing bij Siemens Gamesa

| 26 juni 2023

De aandelen van Siemens Energy kelderden op 23 juni j.l. met ongeveer 37% na een waarschuwing over kwaliteitsproblemen bij geplaatste windturbines van Siemens Gamesa.

Op 22 juni informeerde Siemens Energy dat het de winstverwachting voor 2023 heeft ingetrokken naar aanleiding van problemen bij Siemens Gamesa. Tijdens een persconferentie op 23 juni werd hier meer uitleg over gegeven. Dit zorgde diezelfde dag nog voor een daling in het aandeel van Siemens Energy.

Als gevolg van de aanzienlijke toename van het aantal defecten aan onderdelen van windturbines, heeft de raad van bestuur van Siemens Gamesa een uitgebreide technische herziening van Siemens Gamesa’s geïnstalleerde vloot en productontwerpen geïnitieerd. Deze bracht dieper dan verwachte problemen aan het licht die meer dan €1 miljard zouden kunnen kosten.

De geconstateerde kwaliteitsproblemen hebben betrekking op rotorbladen en lagers van 15 – 30% van de wereldwijd geïnstalleerde windturbines met een totaal vermogen van 132 GW. Verwacht wordt dat zich de meeste problemen in de komende 5 jaar naar boven zullen komen. Het herstel van de problemen kan het volledige spectrum omvatten van ‘eenvoudig te repareren’ t/m ‘noodzaak tot volledige vervanging’.

Het Spaanse bedrijf Gamesa (1/3 aandeel aan Siemens Gamesa) werd door Siemens Energy (2/3 aandeel aan Siemens Gamesa) steeds meer als een zekere handicap ervaren. Vandaar dat Siemens Energy vanaf 2022 stappen ondernam om volledig zelfstandig te worden. Dit streven werd eerder in juni j.l. succesvol afgesloten.

In augustus 2023 zal met de kwartaalresultaten een studie gepubliceerd worden met een scherpere analyse van de de kwaliteitsproblemen. De koers van Siemens AG, de houder van bijna 1/3 van de aandelen van Siemens Energy, reageerde afgezwakt op de kwaliteitsproblemen bij de windturbinedivisie van Siemens Energy met een koersverlaging van 2,2%.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.