TotalEnergies neemt 50% belang in grote Amerikaanse duurzame energie ontwikkelaar

| 26 mei 2022

Bron: TotalEnergies

Energiebedrijf TotalEnergies heeft overeenkomsten met Global Infrastructure Partners (GIP) getekend voor de overname van 50% van Clearway Energy Group (CEG), de vijfde Amerikaanse speler op het gebied van hernieuwbare energie.

De overname betekent voor TotalEnergies de grootste in duurzame energie in de Verenigde Staten. Met deze overname verwerft het bedrijf een belangrijke positie op de Amerikaanse markt van hernieuwbare energie en opslag.

Clearway Energy Group

CEG is een ontwikkelaar van duurzame energieprojecten en controleert en bezit 42% van het economisch belang van haar beursgenoteerde dochteronderneming, Clearway Energy Inc. (CWEN), waarin projecten worden ondergebracht wanneer zij commercieel operationeel worden.

Clearway, met hoofdkantoor in San Francisco, heeft 7,7 GW aan wind- en zonneactiva in exploitatie via haar beursgenoteerde dochter CWEN en een pijplijn van 25 GW aan hernieuwbare en opslagprojecten, verspreid over 34 staten. Hiervan bevindt 15 GW zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium bevindt.

Belang in SunPower

In het kader van deze transactie zal GIP $1,6 miljard in contanten ontvangen en een belang van 50% min één aandeel in de TotalEnergies dochter die haar 50,6% bezit in SunPower Corporation (NASDAQ: SPWR), leider in residentiële zonne-energie in de V.S. De transactie houdt rekening met waarderingen van $35,1 per aandeel voor CWEN en $18 per aandeel voor SunPower.

Als onderdeel van dit partnerschap zal TotalEnergies bijdragen tot de versterking van de groeivooruitzichten van Clearway door CWEN in de VS toegang te verlenen tot haar capaciteiten op het gebied van energiehandel en zal zij voorrang geven bij de afbouw van haar eigen ontwikkelde projecten.

TotalEnergies heeft de doelstelling om 100 GW aan duurzame energie te ontwikkelen tegen 2030. De overname brengt de hernieuwbare portefeuille van TotalEnergies in de VS op meer dan 25 GW. Onder deze projecten vallen onder andere ook 4 GW aan geplande offshore wind capaciteit voor de kust van New York en North Carolina.

Beide transacties zijn onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder de ontvangst van de vereiste reglementaire goedkeuringen. Bron: TotalEnergies

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.