Vattenfall kiest IJmuiden als onderhoudshub voor Hollandse Kust Zuid 1&2

| 26 maart 2019

Vattenfall gaat zeehaven IJmuiden als onderhoudshub gebruiken voor het 700-750 MW windpark Hollandse Kust Zuid 1&2, het eerste subsidieloze offshore windpark in Nederland. Vanuit deze basis zal vanaf uiterlijk 2023 alle onderhouds- en beheer werkzaamheden aan het dan operationele windpark plaatsvinden. Naar verwachting start de bouw begin 2022 en zullen er uiteindelijk ongeveer 40 mensen werken.

Vattenfall en Zeehaven IJmuiden ontwikkelen hiervoor de benodigde faciliteiten in de IJmondhaven. In dit servicecentrum komt een kantoor om het personeel te huisvesten, een magazijn voor de reserve onderdelen en een werkplaats. Het servicecentrum wordt een duurzaam gebouw dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend zal moeten worden. Op een groen dak komen zonnepanelen. Andere mogelijkheden waar nu naar gekeken wordt, zijn warmtepompen en andere energie neutrale toepassingen. Dat past bij de ambitie van Vattenfall om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie.

“We zijn net met de eerste werkzaamheden voor het windpark gestart”, licht Gijs Nijsten, ontwikkelmanager van het windpark uit. “Het is nog wat toekomstmuziek, want het zal nog een aantal jaren duren voordat het windpark er echt staat en stroom gaat leveren, maar dit is wel een hele belangrijke ontwikkeling. Zeker bij zo’n groot windpark is het van belang dat we een goede plek hebben van waaruit we ons werk kunnen doen om ervoor te zorgen dat dit windpark ook zo optimaal mogelijk gaat werken.”

Zeehaven IJmuiden is gekozen vanwege haar ligging ten opzichte van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige windparken. Vattenfall opereert momenteel ook al haar bestaande windpark NoordZee Wind vanuit deze haven.

Waterstof aangedreven werkboten
Het servicecentrum zal ook ruimte bieden voor het creëren van aanlegplekken voor de onderhoudsboten (de zogenaamde crew transfer vessels (ctv’s)), die zullen worden gebruikt om het onderhoudspersoneel van en naar het windpark te varen.  Vattenfall zal voor het onderhoud en beheer van het windpark gebruik maken van met waterstof aangedreven werkboten. Het heeft hiervoor een contract getekend met het in IJmuiden gevestigde Windcat Workboats.  Windcat Workboats werkt momenteel, samen met CMB Technologies, aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven boot. Naar verwachting zal deze optie in 2020 gereed zijn en zal Vattenfall als een van de eerste bedrijven gebruik gaan maken van deze boten. Bron: Vattenfall

 

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Onderhoud, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.