Windesheim lectoraat wint JEC Composites Innovation Award met onderzoek naar hergebruik van thermoharde composieten

| 26 april 2022

Windesheim lectoraat wint JEC Composites Innovation Award met onderzoek naar hergebruik van thermoharde composietenHet lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim heeft vandaag een 2022 JEC Composites Innovation Award gewonnen, in de categorie Building & Civil Engineering. Associate lector Albert ten Busschen en lector Margie Topp namen de prijs voor het onderzoek naar hergebruik van thermoharde composieten in ontvangst in Parijs, een week voor aanvang van de Journées Européennes des Composites (JEC) World 2022: ‘s werelds grootste composietenbeurs.

Sinds de eerste prijsuitreiking, al meer dan 20 jaar geleden, bekroont de JEC via hun awards succesvolle initiatieven die bijdragen aan meer innovatie in de composietenindustrie, én die daarmee de toekomst mede (duurzamer) zullen vormgeven. Het doel is om door middel van excellente voorbeelden bedrijfsleven en industrie te inspireren en de samenwerking in de totale waardeketen te simuleren.

Structural Re-Use of Thermoset Composites

En een van die voorbeelden is het hergebruik van thermoharde composieten. Het onderzoeksproject waarvoor het lectoraat de JEC Innovation Award, in de categorie Building & Civil Engineering, ontving.  Enerzijds leent het lichte, maar oersterke materiaal – een praktisch onbreekbare verbinding van vezels en harsen én dus bestand tegen weer en wind – zich voor allerlei industriële toepassingen. Anderzijds is er een keerzijde. Want een groot probleem, waar al meer dan 30 jaar een oplossing voor wordt gezocht, is recyclen van composiet. Albert ten Busschen vertelt: “Uit dit ijzersterke materiaal, waarvan onder meer rotorbladen van windmolens worden gemaakt, proberen onderzoekers al decennialang de oorspronkelijke grondstoffen (zoals hars en glasvezels) terug te winnen om opnieuw te kunnen gebruiken.”

De Windesheimmethode: hybride hergebruik

Toen Ten Busschen aan de slag ging bij het lectoraat, was hij vastbesloten om een oplossing te vinden voor dit probleem: “Dan gebruik je windmolens om schone energie te produceren, maar nu die eerste generatie aan het einde van haar levensduur is aanbeland, blijk je niets te kunnen met die rotorbladen”, legt hij uit. “Hoe duurzaam is dat?”

Het probleem bleef dat je end-of-life composiet niet meer kunt scheiden in oorspronkelijke bestanddelen. De vezels zitten opgesloten in de kunsthars. Dus ging het lectoraat aan de slag met een andere methode: oud composiet versnipperen tot versterkingselementen. Je haalt dan composiet door de shredder om te verkleinen tot lange vlokken of stroken, zodat alle goede kwaliteiten bewaard blijven. En dit dient als versterkingsmateriaal voor allerlei nieuwe, robuuste producten. Via deze innovatieve methode lukte het het lectoraat om onder meer van windturbinebladen oeverbeschoeiingen te maken en van oud NS-interieur dwarsliggers voor op het spoor.

Bekroning én stimulans om te blijven vernieuwen

Deze JEC Innovation Award is dit collegejaar de derde prijs op rij voor het lectoraat, en voor lector Margie Topp een bekroning op het werk én een stimulans om door te gaan: “Mijn team werkt vanuit allerlei invalshoeken aan projecten waarmee we écht impact kunnen bereiken: voor de wereld, de industrie en het onderwijs. Dit doen we door expertises vanuit verschillende engineeringsdisciplines bijeen te brengen én dit combineren we met onze kennis van kunststoffen, hun eigenschappen en onze jarenlange ervaring in het ontwerp en design van al deze materialen. Zo ontwikkelen we innovatieve industriële toepassingen en helpen we de kunststofindustrie vooruit.”

Eerder won het lectoraat ook al de Deltapremie, de grootste prijs voor praktijkgericht onderzoek in Nederland, en de RAAK-award voor het beste praktijkgerichte onderzoeksproject van SIA.

De JEC World 2022-beurs vindt plaats van 3 tot en met 5 mei in Parijs.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.