Zuiderzeewind installeert laatste turbine in Windpark Fryslân

| 26 juli 2021

Dit weekend heeft het aannemersconsortium Zuiderzeewind, bestaande uit Van Oord Offshore Wind en Siemens Gamesa Renewable Energy, de laatste van in totaal 90 windturbines geïnstalleerd in Windpark Fryslân. Met 383 MW is dit het grootste windpark dat in een meer is gebouwd. De komende tijd worden de turbines geïnspecteerd en getest voor het windpark officieel volledig operationeel zal zijn.

De windturbines werden gelijktijdig geïnstalleerd door de twee installatieplatforms Sarens Soccer Pitch en Tom-Wim. Vanwege de breedte van de sluizen rond het IJsselmeer werden alle grote turbineonderdelen naar de Alaska-haven in Amsterdam gebracht.

De torendelen en de gondel werden rechtstreeks naar de bouwplaats vervoerd. De drie rotorbladen werden geassembleerd in Oude Zeug, ten westen van het IJsselmeer. De complete rotor is vervolgens met binnenschepen van Oude Zeug naar de bouwplaats vervoerd.

Beide schepen hebben de bouwplaats inmiddels verlaten. De bouwplaats blijft afgesloten voor scheepvaartverkeer terwijl de inbedrijfstelling van de Siemens Gamesa turbines met een ashoogte van 115 meter, een tiphoogte van 180 meter en een geïnstalleerd vermogen van 4,3 MW doorgaat.

De eerste turbine is al in april van dit jaar begonnen met het leveren van stroom aan het net. De stroom wordt opgevangen in het nieuwe transformatorstation op Breezanddijk. Als alle windturbines in bedrijf zijn, zullen ze op jaarbasis ongeveer 1.500 GWh aan duurzame windenergie produceren. Deze stroom wordt afgenomen door Eneco.

Lees ook het eerder verschenen interview over Windpark Fryslân

Tags: , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.