752 MW offshore windpark Borssele 1&2 gereed

| 27 november 2020

© Ørsted

Nederlands grootste offshore windpark is gereed. Vandaag kondigde eigenaar Ørsted aan dat de  bouw van offshore windpark Borssele 1&2, met een geïnstalleerde capaciteit van 752MW afgerond is. Het windpark is tevens het tweede grootste windpark van de wereld. Borssele 1&2 levert een hoeveelheid groene elektriciteit die overeenkomt met het gebruik van een miljoen huishoudens.

Borssele 1&2 is het eerste windpark op zee van Ørsted in Nederland. De ontwikkelaar won in 2016 met een prijs van 72,7 euro per MWh de aanbesteding voor de ontwikkeling van Borssele 1&2 windzone dat op ongeveer 23 km uit de kust van Westkapelle ligt.

Begin september werd de laatste turbine geplaatst. De bouw van het windpark vond plaats in minder dan 9 maanden. In totaal zijn hier 94 windturbines van Siemens Gamesa met een vermogen van 8 MW op monopiles geïnstalleerd in waterdieptes die variëren tussen de 14 en 36 meter. De belangrijkste leveranciers, naast Siemens Gamesa, waren Sif, Bladt, EEW SPC en EEW OSB voor de funderingen en Nexans voor de kabels. De installatie werd uitgevoerd door DEME Offshore en Van Oord.

Ørsted voert het onderhoud van het windpark uit vanaf een nieuwe O&M locatie in Vlissingen.

Henrik Poulsen, CEO van Ørsted: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de energietransitie en voor Ørsted. We zijn verheugd dat we nu klaar zijn met de bouw van ons eerste windpark op zee in Nederland, dat één van de koplopers is in de wereldwijde energietransitie. Borssele 1&2 is voor ons een eerste stap om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie. We zijn er trots op dat het is gelukt om dit grootschalige groene energieproject ook tijdens de wereldwijde COVID-19 pandemie op tijd en binnen budget af te ronden, zonder afbreuk te doen aan onze hoge veiligheids- en gezondheidsstandaarden.”

Steven Engels, directeur Nederland van Ørsted: “Het is geweldig dat we nu een hoeveelheid groene elektriciteit kunnen leveren die overeenkomt met het gebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens. We hebben geleverd wat we in 2016 hebben beloofd, toen ons bod zorgde voor een prijsdoorbraak.” Borssele 1&2 was het eerste grootschalige windpark op zee waarvoor een bod werd uitgebracht van minder dan 10 cent subsidie per geleverde kWh.

Borssele 1&2 is het eerste in een reeks van grote windparken die Nederland wil realiseren, aldus Ørsted. Daarnaast wil het bedrijf ook een bijdrage leveren aan de CO2-reductie van de industrie in Zeeland. Bijvoorbeeld met het groene waterstofproject dat we onlangs met Yara hebben aangekondigd.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.