ACWA Power sluit contracten met overheid van Oezbekistan voor 1,5 GW windproject

| 27 december 2022

© ACWA Power

ACWA Power, een toonaangevende Saudische ontwikkelaar, investeerder en exploitant van elektriciteitsopwekking, waterontzilting en groene waterstofcentrales wereldwijd, heeft onlangs de stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) en investeringsovereenkomsten (IA’s) ondertekend met de regering van de Republiek Oezbekistan voor de ontwikkeling van het 1,5 GW Kungrad windpark.

Kungrad windpark, voorheen aangeduid als de Karakalpakstan Wind IPP, is gelegen in het district Kungrad, Republiek Karakalpakstan, in Oezbekistan. Het windpark zal bestaan uit drie windenergieprojecten van 500 MW die eigendom zijn van 3 dochterondernemingen, namelijk ACWA Power Kungrad Wind 1 LLC FE, ACWA Power Kungrad Wind 2 LLC FE en ACWA Power Kungrad Wind 3 LLC FE.

Het windpark zal naar verwachting 2,4 miljoen ton koolstofemissies per jaar compenseren. Bij het windpark zal gebruik worden gemaakt van technologieën om de gevolgen op het milieu te beperken, met inbegrip van technologie voor de detectie van vogels. Daarnaast komt bij elk van de drie projecten ook een batterij-energieopslagsysteem met een capaciteit van 100 MW.

Het project met een geschatte investeringswaarde van USD 2,4 miljard zal naar verwachting in 2024 financieel worden afgerond en in 2027 volledig in bedrijf worden genomen. Na voltooiing zal de installatie naar verwachting het equivalent van 1,65 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Het windpark wordt beschouwd als het grootste single-site windpark in Centraal-Azië tot nu toe, en een van de grootste in zijn soort ter wereld en draagt bij aan de langetermijnstrategie van de Oezbeekse regering om de energiemix van het land te diversifiëren. Deze strategie beoogt 8GW en 12GW aan zonne- en windenergiecapaciteit tegen respectievelijk 2026 en 2030.

In augustus 2022 hebben ACWA Power en het Oezbeekse ministerie van Energie en het ministerie van Investeringen en Buitenlandse Handel een Heads of Terms-overeenkomst ondertekend, die de basis vormde voor de stroomafnameovereenkomsten en investeringsovereenkomsten voor de installatie.

Het 1,5 GW Kungrad windproject is het vijfde project van ACWA Power in Oezbekistan. De Oezbeekse portefeuille van het bedrijf omvat ook drie windparken en een project voor gecombineerde gasturbines. Oezbekistan is het tweede grootste land voor ACWA Power in termen van totale investeringen. Bron: ACWA Power

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.