Alliander rondt gunning 1,5 miljard euro aanbestedingstraject af

| 27 juni 2023

Vorige week kondigde netbeheerder Alliander de definitieve gunning aan voor zijn grootste aanbestedingstraject ooit aan. Het betreft het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland met een investering van meer dan 1,5 miljard euro.

De economie groeit en de energietransitie versnelt. De vraag naar elektriciteit neemt toe. Ook de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgt voor drukte op het elektriciteitsnet. Met als gevolg dat er gebieden zijn waar (grote) bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren.

Ook in Gelderland en Noord-Holland raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet ook in de toekomst te garanderen zijn in Gelderland en Noord-Holland Noord netverzwaringen op het middenspanningsnet noodzakelijk.

Netbeheerder Liander, dochteronderneming van Alliander, verzwaart en breidt de komende jaren hier het elektriciteitsnet. Binnen de programma’s Helix NHN en NuGelre wordt circa 4500 kilometer aan nieuwe kabels gelegd en worden ongeveer 1600 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst. De werkzaamheden starten in september.

De werkzaamheden in beide regio’s zijn zo goed als identiek. Daarom zijn deze gecombineerd in één Europese aanbesteding. Omdat er regionale verschillen zijn in de opbouw van het net, wordt verder gegaan met de twee programma’s. Het programma NuGelre richt zich op Gelderland (exclusief de Veluwe). Het programma HELIX NHN richt zich op Noord-Holland Noord: het deel van de provincie dat zich boven het Noordzeekanaal bevindt, met uitzondering van Texel.

Lange termijn samenwerking

Liander kan het extra werk niet allemaal zelf realiseren en wil daarom actief samenwerken met de markt. Om innovatie en samenwerking te bevorderen, is de minimale contractduur van deze aanbesteding zes jaar.

In Noord-Holland wordt het programma Helix NHN uitgevoerd door aannemers Visser & Smit Hanab B.V. (perceel Alkmaar), A. HAK B.V. (perceel Kop van Noord-Holland en West-Friesland) en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken B.V. (perceel Waterland en Zaanstreek).

nd werken de aannemers Van den Heuvel aannemingsbedrijf B.V (perceel Achterhoek), Visser & Smit Hanab B.V. (perceel Rivierenland) en Van Voskuilen Infratechniek B.V. (perceel Arnhem/Nijmegen) voor programma NuGelre.

Kabels en transformatorhuisjes

De werkzaamheden van de aannemers bestaan onder meer uit het grondwerk (graven van sleuven) en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels. De aannemers helpen daarnaast bij het ontwerpen en realiseren van middenspanningskabels en het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie.

Daarnaast wordt met alle stakeholders intensief de samenwerking gezocht om de benodigde onderzoeken te realiseren, vergunningen te krijgen en locaties te verwerven die nodig zijn voor het plaatsen van transformatorhuisjes en het leggen van kabels.

Nog twee programma’s

Alliander startte medio 2022 met het programma NuLelie waarbij het middenspanningsnet in Friesland en de Noordoostpolder wordt aangepakt. Nu volgen NuGelre en Helix NHN en in het najaar van 2023 publiceert Alliander nóg een aanbesteding voor twee programma’s: één in Zuid-Holland (omgeving Leiden en Haarlem) en één in regio Veluwe, het Gooi en Flevoland. Qua aanpak zullen deze gelijk zijn aan de aanbesteding Helix NHN en NuGelre, waarbij de leerpunten en verbeterpunten uit NuLelie, Helix NHN en NuGelre worden meegenomen.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Electriciteit, Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.