Drijvend windpark WindFloat Atlantic volledig operationeel
Het drijvende offshore windpark WindFloat Atlantic op 20 kilometer uit de kust van Viana do Castelo in Portugal is volledig operationeel. Met de aansluiting van de laatste van 3 windturbines op het net is het 25 MW project nu volledig in bedrijf gesteld.
WindFloat Atlantic is een initiatief van het WindPlus consortium bestaande uit EDP Renewables* (54,4%), ENGIE (25%)*, Repsol (19,4%) en Principle Power (1,2%) en bestaat 3 MHI Vestas, type V164-8.4 MW, windturbines op een semi-submersible fundering. Het is op dit moment de meest krachtigste windturbine op een drijvende fundering.
De fundering is ontworpen door Principle Power, Inc. Deze is 30 m hoog met 50 m afstand tussen elke zuil en is met kettingen aan de zeebodem verankerd. De locatie kent een waterdiepte van 100 m. Twee van de drie platforms zijn gebouwd in Portugal, door Setúbal shipyards, en de derde door Avilés and Ferrol shipyards in Spanje.
De eerste turbine werd geïnstalleerd in juli 2019. In januari 2020 leverde deze de eerste stroom aan het net van Portugal.
Overige drijvende windprojecten van MHI Vestas
MHI Vestas is een naam aan het opbouwen in drijvende offshore windparken. In 2011 leverde het al de turbine, een V80-2.0 MW, voor het drijvende demonstratie offshore windproject WindFloat 1 bij Aguçadoura in Portugal. Dit was de eerste keer dat een offshore windturbine werd geïnstalleerd waarbij geen heavy-lift installatiemateriaal nodig was en tevens de eerste megawatt offshore windturbine op een semi-submersible fundering. De turbine is na 5 jaar afgebroken. Gedurende de 5 jaar heeft het meer dan 17 GWh geproduceerd en bewezen golven tot 17 m en 7 m significant wave height te weerstaan.
Op dit moment is het Deense bedrijf bezig met de voorbereidingen voor de installatie van 5 V164-9.5 MW turbines later dit jaar in het Schotse Kincardine project. Daarnaast is het onlangs ook als voorkeursleverancier benoemd voor 2 drijvende windprojecten in Frankrijk. Het gaat om de Groix & Belle Ile (3 x V164-9.5 MW) en EFGL (3 x V164-10.0 MW) projecten. Beiden staan gepland voor 2022.
* Sinds kort Ocean Winds
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd