Eerste fundering in Dogger Bank offshore windpark staat

| 27 juli 2022

Bron: Dogger Bank Wind Farm

De fundering installatiecampagne voor Dogger Bank, wat over een paar jaar ’s werelds grootste offshore windpark zal worden, is de afgelopen dagen van start gegaan. De installatiecampagne wordt geleid door Seaway 7, ondersteund door DEME.

Met de installatie van de eerste monopile en het eerste transitiestuk (TP) op Dogger Bank A is een belangrijke mijlpaal bereikt in het uit drie fasen van elk 1,2 GW opgebouwde project dat tussen 125 en 290 km voor de oostkust van Yorkshire wordt gebouwd.

De monopile funderingen, met lengtes tot 72 meter, zijn in het VK ontworpen door Wood Thilsted en beschikken over een unieke split-level TP, evenals een ’s werelds grootste flens van 8 meter om de turbinetorens te ondersteunen. De funderingen worden door het Belgische staalbedrijf Smulders geproduceerd. Het staal voor de ondersteunende componenten voor de TPs is vervaardigd door Tata Steel in Wales en verwerkt in Corby en Hartlepool. Ook het in South Tyneside gevestigde Metec en het in Rochdale gevestigde Granada Material Handling zijn betrokken.

De 227 monopiles en TPs worden geproduceerd door het consortium van Sif en het Belgische Smulers. De funderingen worden vanuit Rotterdam naar de offshore bouwsite getransporteerd.

Transport en Installatie

Seaway 7 kreeg het ’tier one’-contract voor de installatie van de funderingen voor alle drie de fasen van het Dogger Bank offshore windpark. Voor Dogger Bank A zet onderaannemer DEME zijn installatieschip ‘Innovation’ in. Na de ‘Innovation’ zal de ‘Seaway Strashnov’ ingezet worden op Dogger Bank A om de installatie van de funderingen voort te zetten.

De funderingen moeten straks de windturbines van het type Haliade-X van GE Renewable Energy ondersteunen. In totaal komen er 277 windturbines te staan in het windpark. De windturbines hebben bladen van 107 meter lengte. De installatie van de windturbines zal vanaf het voorjaar van 2023 beginnen.

Initiatiefnemers

Dogger Bank is een initiatief van een joint venture tussen SSE Renewables (40%), Equinor (40%) en Eni Plenitude (20%). SSE Renewables is de hoofdexploitant voor de ontwikkeling en de bouw van het windpark. Equinor zal na voltooiing de hoofdexploitant van het windpark zijn voor de verwachte operationele levensduur van ongeveer 35 jaar. Het windpark zal na voltooiing het equivalent van 6 miljoen Britse huishoudens per jaar van stroom kunnen voorzien,  Bron: Dogger Bank Wind Farm

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.