Energie Samen en Windunie roepen Tweede Kamer op tot aanpassing tendercriteria voor offshore wind
Ontwikkelaar Windunie en Energie Samen, een coöperatieve duurzame energiebeweging, doen in een position paper die vandaag aan de Tweede Kamer werd overhandigd, een oproep om burgerparticipatie en energiecoöperaties een betere plek te geven in alle offshore wind tenders die nog gaan komen en om de kwaliteitscriteria in de offshore wind tenders direct aan te passen.
Windunie en Energie Samen, in het samenwerkingsverband Onze NoordzeeStroom (ONS), deden dit jaar samen met Noordzeker mee met de tender voor windpark IJmuiden Ver Beta. Bij een succesvolle uitslag zou dit de eerste keer zijn dat burgers, via energiecoöperaties, kunnen participeren en mee profiteren in een windpark op zee in Nederland. De kavel is uiteindelijk gewonnen door Vattenfall en een Deense investeerder.
Een gemiste kans vinden Windunie en Energie Samen. Zij vinden dat het tendersysteem voor de uitgifte van kavels voor windenergie op zee de verduurzaming van de Nederlandse samenleving nog beter moet ondersteunen en afnemers (Nederlandse bedrijven, burgers en maatschappelijke organisaties) een stabiele en eerlijke prijs moet bieden. Om dat te bereiken moeten drie onderdelen op zo kort mogelijke termijn worden meegewogen als kwaliteitscriteria in de tenders voor nieuwe windparken op zee, zijnde: Waardering van (mede)eigendom door Nederlandse afnemers: burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties, een stabiele prijs, en waardering van gedragsverandering van Nederlandse afnemers die vraagsturing bevorderd,
gericht op de landelike én regionale balans tussen opwek en afname.
De eerstvolgende tender, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 1, komt eraan en de sector heeft nog geen zicht op een daadwerkelijk verbeterde positie voor participatie door Nederlandse burgers en bedrijven. Daarom biedt ONS een position paper aan de politici, bestuurders en ondernemers van Nederland aan. Hierin kunnen zij lezen:
- Waarom Nederlandse afnemers, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties de vruchten moeten plukken van energie op onze eigen Noordzee.
- Hoe de initiatiefnemers de elektrificatie en verduurzaming van de Nederlandse gebouwde omgeving en industrieterreinen op gang brengen en hoe onze samenleving meer financieel kan profiteren van onze eigen Noordzeestroom als zij directe toegang krijgen tot betaalbare en betrouwbare duurzame energie van de Noordzee.
- Waarom de initiatiefnemers Tweede Kamerleden vragen om burgerparticipatie en energiecoöperaties een betere plek te geven in alle tenders voor wind-op-zee die nog gaan komen en de kwaliteitscriteria in de offshore wind tenders direct aan te passen.
- Hoe mede-eigendom de sleutel is tot efficiënt gebruik van duurzame energie.
- Hoe energie binnen een coöperatie van Nederlandse burgers en bedrijven gezamenlijk met elkaar gedeeld kan worden tegen kostprijs en de verduurzaming van Nederland extra momentum krijgt en betaalbaarder wordt.
Pascal Weijers, directeur Windunie: “Wij gaan graag met politiek Den Haag in gesprek hoe we bij toekomstige tenders afnemerparticipatie, en daarmee eigendom van wind op zee door Nederlandse burgers en bedrijven, een betere plek kunnen geven in de tendercriteria. Haast is geboden, er komen behoorlijk wat tenders aan in de lopende kabinetsperiode. Wij zijn ervan overtuigd dat onze voorstellen bijdragen aan het beter laten werken van Nederlandse Noordzeestroom voor Nederlandse gebruikers. Daar wordt Nederland sterker, schoner en eerlijker van.”
Siward Zomer, voorzitter Coöperatie Energie Samen U.A.: “Wij zijn ervan overtuigd dat burgerparticipatie de verduurzaming van Nederland zal versnellen en zijn blij met de toezegging van de toenmalig verantwoordelijk minister Rob Jetten om bij de evaluatie van de tenders voor IJmuiden Alpha en Beta nadrukkelijk te kijken wat deze coöperaties over de streep heeft getrokken om mee te doen en waar eventueel bij toekomstige tenders die burgerparticipatie een betere plek gegeven kan worden.” Bron: Windunie
Category: Offshore windparken, Overheid, Windenergie