Franse overheid doet reeks aankondigingen inzake offshore wind

| 27 maart 2023

Agnès Pannier-Runacher, de Franse minister van Energietransitie, heeft vandaag een aantal belangrijke aankondigingen gedaan inzake de ontwikkeling van offshore wind uit de Franse kust. De aankondigingen volgen op de wet met betrekking tot de versnelling van de uitrol van duurzame energie eerder deze maand.

De aankondiging betreffen de winnaar van de recente, vierde offshore windtender, de selectie van partijen die mogen meedingen in de volgende tender voor twee windgebieden en een aankondiging over een drijvend offshore windpark.

Winnaar aanbesteding Centre Manche 1 gebied

In januari werd de vierde aanbesteding voor offshore windenergie uitgeschreven. Het betreft het gebied Centre Manche 1. Voor dit gebied is gekozen voor Eoliennes en Mer Manche Normandie, de projectonderneming die eigendom is van het consortium EDF Renewables en Maple Power. Het toekomstige offshore windpark zal worden gebouwd op meer dan 32 km uit de kust van de departementen Manche en Calvados in de regio Normandië. Het windpark zal naar verwachting rond 2031 in gebruik worden genomen. Met een verwacht geïnstalleerd vermogen van ongeveer 1GW zal het het equivalent leveren van het jaarlijkse verbruik van meer dan 1,5 miljoen mensen, ongeveer de helft van de elektriciteitsbehoefte van de bevolking van de regio Normandië.

Dit is het vijfde offshore windproject in Frankrijk en het derde in Normandië dat EDF Renewables samen met Maple Power en haar aandeelhouders – Enbridge Inc. en Canada Pension Plan Investment Board – heeft ontwikkeld in het kader van de offshore windtenders die de Franse staat sinds 2011 heeft uitgeschreven voor windparken met vaste fundaties. De partijen ontwikkelden het Saint-Nazaire (480 MW) offshore windpark, het eerste in Frankrijk. Dit park is sinds eind vorig jaar operationeel. Daarnaast bouwen ze de offshore windparken Fécamp (500MW) en Calvados (450MW) en het drijvende offshore proefproject Provence Grand Large (25MW). EDF Renewables en Enbridge werken aan de ontwikkeling van het offshore windpark van Duinkerken (600 MW).

Ile d’Oléron en Normandie offshore windgebieden

Ook maakte de minister de selectie van kandidaten bekend die zullen deelnemen aan de concurrentiegerichte dialogen voor de twee offshore windparkprojecten bij Ile d’Oléron (AO7) en Normandië (AO8). De toewijzing van deze twee parken vindt begin 2024 plaats, de ingebruikname staat gepland voor 2032.

De geselecteerde partijen voor het Ile Oléron (1GW) gebied zijn Ocean Winds, Groupement Energies du Méridien (Corio Generation en Qair Eolien Posé Oléron), Groupement Eoliennes en mer Oléron Atlantique (EDF Renewables en Maple Power), RWE, Iberdola, Océole, Eni Plenitude, Groupement Oléron Energies Marines (TotalEnergies en Jera Power) en tenslotte Skyborn-Cobra.

De geselecteerde partijen voor Normandië (1500 MW) zijn: een alliantie van Vattenfall, Skyborn Renewables en Banque des Territoires, Groupement Eoliennes en mer du Suroit (EDF Renewables en Maple Power), Ocean Winds, Groupement Cotentin energies Marines (TotalEnergies en RWE), Iberdrola, Groupement Energies du Méridien (Corio Generation en Qair Eolien Posé Manche) en daarnaast nog Eni Plenitude.

250 MW drijvend offshore windproject

Ook maakte de minister bekend dat de specificaties voor het 250 MW drijvende offshore windproject in Zuid-Bretagne (AO5) volgend jaar april worden gepubliceerd op de website van de Energy Regulation Commission (CRE). Dit project zal een van de eerste drijvende windprojecten ter wereld zijn die via een commerciële aanbesteding wordt gegund. Kandidaten kunnen hun offertes voorbereiden, die vervolgens worden geselecteerd op basis van een reeks economische, sociale en ecologische criteria. De aanbesteding van dit park staat gepland voor eind 2023.

Tenslotte kondigde de minister ook de lancering aan van een nationale raadpleging over de versnelling van openbare aanbestedingsprocedures en over de ontwikkeling van van openbare steunmethoden voor offshore windparken. Bron: Ecologie.gouv.fr

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.