Heerema gaat drijvend windturbines installeren in Duits windpark

| 27 november 2019

Arcadis Ost 1 van Parkwind wordt het eerste offshore windpark dat gebruik zal maken van een drijvend schip voor de installatie van windturbinegeneratoren. Opdrachtgever Parkwind, Heerema Marine Contractors en MHI Vestas Offshore Wind hebben de nieuwe installatietechniek samen ontwikkeld.

Offshore windparktArcadis Ost 1 heeft een capaciteit van 257 megawatt. Het windpark ligt 20 km ten noordoosten van het eiland Rugen in de Oostzee. De 27 MHI Vestas V174 turbines van 9,5 MW worden gemonteerd op een monopile fundering. Daarnaast komt er een offshore substation. Met het oog op de moeilijke bodemgesteldheid op de locatie heeft Parkwind gekeken naar een alternatieve installatiemethode. In samenwerking met Heerema en MHI Vestas is de drijvende installatiemethode ontwikkeld.

Drijvend installeren van de windturbinegeneratoren heeft twee voordelen. Het vermijdt elke interactie met de bodem en vermindert zo het risico van het project in vergelijking met een traditionele hef-installatie en deze methode zorgt voor een kortere installatietijd. De drijvende installatiemethode draagt bij tot een verdere verlaging van de genivelleerde kosten van offshore-windenergie en zal het potentieel van veel offshore-gebieden over de hele wereld ontsluiten, verwachten Heerema en MHI Vestas.

Drijvend installatieschip
De methode maakt gebruik van een drijvend installatieschip voor de montage van de zogenoemde WTG-componenten. Het schip zal alle turbinecomponenten op het dek hebben, inclusief een dummytoren. Deze toren biedt een stabiel platform aan boord van het schip om de nacelle en de wieken te monteren. De eerste stap is het hijsen van de WTG-toren op de al geïnstalleerde turbinefundering. De tweede stap is het meest geavanceerde element in het assemblageproces, waarbij de nacelle op de dummytoren wordt gehesen en de wieken worden bevestigd.

Dit proces zorgt voor volledige controle over de wieken en garandeert volgens Heerema een veilige en zeer betrouwbare montage van de wieken. Na de montage van nacelle en wieken (RNA) op het installatieschip wordt het complete RNA als één geheel op de WTG-toren gehesen.

Grote ambities
Heerema is een jaar geleden begonnen met onderzoek naar de mogelijkheden om turbines drijvend te installeren. “In ons Simulation Center hebben we een authentieke visualisatie gemaakt van de lokale situatie, inclusief kraan- en scheepsbesturingen, realistische weersomstandigheden, zeegang en zeebodemcondities”, zegt ceo Koos-Jan van Brouwerhaven. “Dit project toont onze ambitie om koploper te blijven op de offshore energiemarkt en onze inzet om wereldwijd actief te zijn in windprojecten.”

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.